Sreda 30.09.2015.
16:36
Tanjug

"Kijev očekivao više od Srbije po pitanju rešavanja krize u Ukrajini"

Reuters
U Ukrajini razumeju poziciju Srbije u odnsu na Rusiju

Podsetila je da su eksperti pred preuzimanje predsedavanjem OEBS-a od Švajcarske govorili da je to dobro jer je Srbija i sama nedavno prolazila kroz sukobe sa susednim zemljama.

- Mnogi su se nadali da će Srbija biti mnogo više uključena u ovaj proces. Međutim, desilo se da imamo samo monitoring misije ali ne vidimo veću uključenost predsedavajućeg - rekla je Šelest.

Šelest, koja učestvuje na 5. Beogradskom bezbednosnom forumu kaže da se  u poseldnje dve godine menja spoljna politika EU ka Ukrajini, ali da u različitim fazama ima različite uključenosti Unije u rešavanje ukrajinske krize.

- EU je bila veoma aktivna tokom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ostala je još samo jedna država koja treba da ratifikuje taj sporazum - navela je.

Šelest tvrdi da bi Ukrajina volela da se EU aktivnije pozabavi bezbednošću u Ukrajini jer "bezbednosna situacija u Ukrajini, utiče na bezbednosnu situaciju u EU".

- Članice EU se suočavaju sa različitim izazovima - za Španiju kojoj je Ukrajina daleko i nije toliko bitno šta se tamo dešava, imaju oni svoje probleme. Isto važi i za Italiju i Grčku koje se suočavaju sa izbegličkom krizom. Izbeglička kriza je za njih sada najveća bezbednosna pretnja za njihove nacionalne interese i bezbednost - rekla je Šelest.

2024 © - Vesti online