Četvrtak 01.10.2015.
07:45
D. Dekić - Vesti

Teroristi borci protiv terorizma

Reuters
Uvreda UN: Vitalij Čurkin

Ovim je Albancima sa Kosova ne samo priznata državnost, već im se prevođenjem iz doskorašnje uloge terorista u borce protiv terorizma peru krvave ruke. Istovremeno, kosovski šef diplomatije Hašim Tači na sva zvona najavljuje da ima saglasnost NATO za formiranje vojske Kosova, a pritisci da se Priština primi u Unesko sve su jači.

Srpska misija u UN je zbog učešća kosovskih predstavnika na skupu uložila protestnu notu. Nemušti odgovor UN glasi da je Kosovo tretirano kao država jer je to privatni sastanak u organizaciji SAD.

Dozvola od NATO

Kosovo je dobilo saglasnost NATO za formiranje Oružanih snaga Kosova, obelodanio je u Njujorku Tači, objasnivši da to treba da potvrdi i kosovski parlament.
- Uspostavljanje Oružanih snaga Kosova, pristupanje Partnerstvu za mir i iniciranje političkog dijaloga sa NATO prioriteti su Kosova u oblasti bezbednosti - kazao je Tači.

Da Amerika čak i vređa smatra izaslanik Rusije u UN Vitalij Čurkin. On smatra da je prisustvo kosovskih i predstavnika članica UN u istoj sali protiv pravila svetske organizacije i predstavlja nepoštovanje.

Američko ponašanje, prema rečima analitičara Branka Raduna, nastavak je njihove politike i projekta o kosovskoj državnosti koji se ne menja s promenom administracije.

- Politika SAD ima kontinuitet mada ponekad malo uspori i reterira. Licemerno je da je Kosovo predstavljeno kao da je u borbi protiv terorizma, ali je jasno i da je baza Bondstil kosovski glavni grad i centar moći, a oni marionete u rukama Amerike koja ih koristi za sopstvene ciljeve - tumači Radun za "Vesti" uz ocenu da je bitka Srbije da Kosovo ne uđe u Unesko jako teška.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i šef diplomatije Ivica Dačić u Njujorku su založili da se o prijemu Kosova u Unesko ne glasa pre briselskih razgovora Beograda i Prištine o zaštiti kulturne baštine i imovine Srpske pravoslavne crkve. Nikolić i generalni sekretar UN Ban Ki Munom saglasili su se u razgovoru da bi stradanje srpske baštine na KiM bio zločin koji se ne sme dozvoliti.

I od Ban Ki Muna je zatraženo da se spreči prijem Kosova u Unesko. Od Irene Bokove, generalnog direktora Uneska, Nikolić je zatražio da odlučivanje o nadležnosti nad kulturnom baštinom na KiM prenese na pregovore u Briselu.

2024 © - Vesti online