Sreda 30.09.2015.
14:43
Tanjug

Rijad pripretio Asadu "vojnom opcijom"

Fonet
Saudijci postavili Asadu ultimatum suprotno porukama iz SAD

Kako prenosi BBC, saudijski ministar nije precizirao na koji način sam Rijad namerava da učestvuje u takvoj operaciji i nije naveo nikakve detalje, rekavši samo da bi takva varijanta smene vlasti u Siriji bila dugotrajnija i destruktivnija.

Al-Džubeir je naglasio da ne vidi političku budućnost za Asada i odbacio pozive Rusije da se zajedno sa aktuelnim sirijskim vlastima formira široka koalicija radi borbe protiv Islamske države.

- Asad nema budućnosti u Siriji, uz dužno poštovanje prema Rusima i drugima - rekao je Džubeir.

Sa takvim pozivom sa govornice u UN 28. septembra obratio se ruski predsednik Vladimir Putin, dok je na istom mestu američki predsednik Barak Obama Asada nazvao diktatorom koji je uništio sopstveni narod i odbacio mogućnost saradnje sa njim.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je za CNN da su SAD promenile poziciju o Asadu i da više ne insistiraju na njegovom hitnom odlasku, već su saglasne sa njegovim "dirigovanim" odlaskom u "razumnom vremenskom periodu", ali da mora da ode jer dok je na vlasti "mir je jednostavno nedostižan".

Šef saudijske diplomatije rekao je da bi Rusija, ako je ozbiljna u nameri da se bori protiv ekstremista IS, "mogla da se priključi postojećoj međunarodnoj koaliciji". Prema njegoim rečima, "Slobodna sirijska vojska" i umerene opozicione snage bore se protiv Asada, dobijaju podršku određenih zemalja i podrška će biti "intenzivirana".

2024 © - Vesti online