Sreda 12.05.2010.
01:01
Tanjug

Dostojevski u JDP-u

Uspešno adaptiran u JDP-u: Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Moderna i duboko promišljena postavka dela ruskog klasika naišla je na vrlo dobar prijem publike. Dug aplauz dobio je glumački ansambl koji predvodi Srđan Timarov u ulozi Čoveka.

Ostale uloge igraju Marko Baćović, Jelena Trkulja, Marinko Madžgalj, Bojan Lazarov, Đorđe Marković i Slobodan Tešić.

Mlada rediteljka napisala je ličnu i osobenu dramatizaciju "Zapisa iz podzemlja", ne vezujući se za Rusiju 19. veka, ali zadržavajući teme, motive i značenja ovog dela o jednom malom, sivom činovniku koji sam za sebe kaže da je bolestan i zao čovek.

Kroz njegove neuspele kontakte sa drugim ljudima, koji jure za novcem i funkcijama, kao i pokušaj veze sa mladom prostitutkom, preispituju se temeljni etički principi. Glavni junak, željan ljubavi i smisla, ali i sam surov u međuljudskim odnosima, ne pronalazi veru čak ni u mogućnost promene.

Sumornu atmosferu adekvatno prate scenografija Vesne Štrbac, kostimi Lane Cvijanović i zvuk koji je dizajnirao Vladimir Živković.

Ova upečatljiva predstava u duhu antropološkog pesimizma, kako je to definisala rediteljka, dešava se u neodređenom vremenu i prostoru, a po svom značenju veoma se tiče životne situacije savremenog pojedinca.

2024 © - Vesti online