Sreda 30.09.2015.
13:40
alo.rs

Ekološka katastrofa: Gori 70.000 tona uglja u Ibarskim rudnicima!

youtube.com/ Kraljevo Online
Nije prvi put da gori ugalj u Ibarskim rudnicima u Baljevcu

Vrednosti uglja koji gori iznosi 300 miliona dinara. On tvrdi da toj varošici i okolini rudnika preti ekološka katastrofa.

O tome je sindikat obavestio ministra Aleksandra Antića i najavio od petka štrajkove upozorenja uz traženje odgovornosti za ogromnu štetu koja se pravi JP PEU Resavica i Ibarskim rudnicima.

- Požar je intenzivan na dve lokacije, depo površinskog kopa Progorelica i železnički depo u Baljevcu. Razlog paljenje uglja leži u činjenici da EPS i termoelekrtane ne preuzimaju uglja prema dogovorenoj dinamici i sporazumu koji je dogovoren uz poredovanje ministr Antića. Mesečno se proizvede oko 20.000 tona, a preuzme sedam do osam hiljada tona - kaže Nikolić.

U avgustu je dogovoreno da EPS od jamskih rudnika poveća kupovinu uglja sa 80 hiljada tona na 320 hiljada tona u ovoj godini, ali opretivno to ne funkcionše na terenu.

- Ono što navodno, posle 45 godina, neće da gori u kotlovima TE Morava u Svilajncu gori samo od sebe na depoima Površinskog kopa Progorelica i Baljevcu - zaključuje Nikolić.

2024 © - Vesti online