Sreda 30.09.2015.
10:28
Politika

Srpski "fića" dobar za papu, ali ne i za srpske vladike

Reuters
Srpski "fića" zbog pape Franje postao zvezda u svetu

Kako su objasnili u vrhu SPC, službene automobile svaka eparahija kupuje za sebe od sopstvenih sredstava. Ne postoji jedinstvena nabavka ili jedinstven model ili proizvođač koji je službeni automobil cele srpske crkve, piše "Politika".

Javnost je već primetila da su na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora, najvišeg tela srpske crkve na kojem učestvuju svi arhijereji SPC, ispred zgrade Patrijaršije u Beogradu, gde se sabor i održava, parkirani mahom luksuzni modeli "audija" i "mercedesa". U SPC tvrde da su sve popularnije i "škode".

Službeno vozilo koristi episkop, a po potrebi i njihovi službenici, i ono je vlasništvo eparahije. Osim putničkih, eparahije imaju često i veća, dostavna vozila za prevoz robe. Sveštenici sami sebi kupuju automobile i među njima ima i "fijata 500-L".

- Ako bi to pomoglo prodaju, onda bismo možda i mogli da razmislimo da uvrstimo domaći "fijat" u službene automobile, ali nisam siguran da bi bilo tako - kaže za "Politiku" izvor iz vrha SPC.

U Eparahiji šumadijskoj, čije je sedište u Kragujevcu, gde je i "Fijatova" fabrika, lokal-patriotizam nije bio presudan prilikom izbora vozila. Modela koji je u SAD provozao papa nema među njihovim službenim automobilima. Arhijerejski namesnik kragujevački, protojerej stavrofor Rajko Stefanović, kaže da ne zna vozi li iko od sveštenika modernizovanog "fiću". Možda samo eparahijski advokat.

Modela iz kragujevačke fabrike nema ni među službenim vozilima Eparahije šabačke, a kako kaže jerej Živorad Selenić, sekretar eparahije, ne vozi ga niko ni od sveštenika.

- Mogu da vam garantujem da u svešteničkom voznom parku nema automobila mlađeg od 10 godina, ni skupljeg od 5.000 evra. A cena "fijata" veća je od toga. Sam episkop Lavrentije ima kao službeni automobil "škodu", čija je vrednost oko 10.000 evra i koja je stara četiri-pet godina - kaže jerej Selnić.

Ipak, u Beogradu postoji sveštenik kog kolege u šali nazivaju promoterom modela koji je bio i papin izbor prilikom obilaska SAD.

Protojerej stavrofor dr Dragomir Sando, koji je i prfesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, ljubitelj je i ponosni vlasnik "fijata 500-L".

Interesovanja za ovaj model, koji se zahvaljujući papi našao na naslovnim stranama svetskih novina, ima i među beogradskim sveštenicima, kaže za "Politiku" Sando.

- Pitaju me kako me služi, ali čini mi se da se više raspituju i interesuju, nego što su zainteresovani za kupovinu. U štampi su ga, pišući o papinoj poseti, često nazivali malim automobiliom, ali to je, zapravo, vrlo komforan auto i meni odgovara - kaže protojerej stavrofor Dragomir Sando.

2024 © - Vesti online