Utorak 29.09.2015.
20:11
Tanjug

Tači: NATO saglasan da Kosovo ima svoju vojsku

Reuters
Uspostavljanje oružanih snaga prioritet Kosova: Hašim Tači

- Kosovo je spremno da uspostavi Oružane snage Kosova, dobilo je saglasnost NATO u tom pogledu, i to sada zahteva saglasnost Skupštine Kosova - rekao je Tači u Njujorku, nakon razgovara sa glavnim zamenikom pomoćnika državnog sekretara Biroa za političke i vojne poslove Stejt departmenta, Todom Čepmenom.

Tači, kosovski ministar za evropske integracije Bekim Čolaku i Čepmen, kako je navedeno u saopštenju, razgovarali su o saradnji u oblasti bezbednosti i o zaokruživanju bezbednosnih struktura na Kosovu.

Tači je rekao da su uspostavljanje Oružanih snaga Kosova, pristupanje Partnerstvu za mir i iniciranje političkog dijaloga sa NATO-om prioriteti Kosova u oblasti bezbednosti.

Đurić: Ne verujem da Tači govori istinu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da ne veruje u istinitost navoda o navodnoj saglasnosti NATO za formiranje Oružanih snaga Kosova. Na Kosovu je bilo dosta vojski i oružja: Marko Đurić

- NATO je ozbiljna organizacija i ja ne verujem u istinitost tih navoda. Rezolucija UN 1244 i Vojnotehnički sporazum iz Kumanova jasno definišu koje oružane snage mogu biti prisutne na Kosovu i Metohiji. NATO snage, to jest Kfor su jedne od tih, druge su definisane u okviru Kumanovskog sporazuma, uključujući, uz odobrenje Kfora, i našu vojsku, uz eksplicitno odobrenje kojeg nije bilo zadnjih 16 godina - rekao je Đurić novinarima u Briselu.

Tokom razgovora razmatrana je i borba protiv IS i radikalizma, kao i aktivno učesće Kosova u Globalnoj koaliciji za borbu protiv terorizma.

- Uveravam vas da ćemo nastaviti beskompromisnu borbu protiv terorizma i radikalizma - rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, uspostavljanje Oružanih snaga Kosova i intenziviranje saradnje sa NATO-om i drugim partnerima potvrdiće ulogu Kosova kao izvoznika stabilnosti u regionu i šire.

2024 © - Vesti online