Sreda 30.09.2015.
08:45
Lj. Ivanović - Vesti

Sto minuta za sudbinu Sirije

Reuters
Važno je d razgovaraju: Putin i Obama

Obojica su govornicu Svetske organizacije iskoristili za međusobne optužbe, ali su na margini imali i sastanak koji bi mogao biti uvertira u završetak trenutno najakutnije ratne krize u svetu, odnosno građanskog rata u Siriji.

- Ne može bez posledica da prođe ruska aneksija Krima, narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Ako to Rusiji prođe u Ukrajini, može se dogoditi i drugim zemljama u okruženju Rusije - rekao je Obama.

Durenje usred UN

Dok je Putin izlazio za govornicu UN, delegacija Ukrajine napustila je salu, a prethodno je za vreme govora ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, salu napustila ruska delegacija.

Ni ruski predsednik nije bio ništa blaži. On je ocenio da je saradnja s teroristima na Bliskom istoku dovela do oružanih sukoba i da je nesaradnja sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom velika greška, jer je on borac protiv terorizma.

- Da li shvatate šta ste uradili? Treba da priznamo da se niko osim Bašara al Asada ne bori istinski protiv Islamske države u Siriji - rekao je Putin u govoru u UN.

Ipak, Putin je pružio ruku Zapadu rekavši da situacija u Siriji više ne može da se toleriše, kao i da je potrebno stvaranje međunarodne koalicije protiv terorizma "slične onoj koaliciji protiv Hitlera, stvorenoj u toku Drugog svetskog rata".

- Ovo je velika i tragična migracija ljudi. To je gruba lekcija za sve nas, uključujući i Evropu - ocenio je on.

Ruski predsednik je istakao da je okončanje sukoba u Ukrajini moguće samo uz potpuno poštovanje Sporazuma iz Minska, kao i da se ciljevi Ukrajine ne mogu ostvariti pretnjama i silom oružja.

Šampanjac ignorancije

Ponašanje predsednika SAD Baraka Obame i ruskog predsednika Vladimira Putina na svečanoj večeri u UN zaintrigiralo je svetsku javnost. Na večeri je Obama održao govor, a po završetku govora je prišao stolu gde je predviđeno da sedi. Kada je Obama krenuo sa pićem u ruci da nazdravlja, potpuno je ignorisao ruskog predsednika. Između Obame i Putina sedeo je gensek UN Ban Ki Mun. Putin je držeći čašu sve vreme gledao u Obamu iščekujući da će "se kucnuti", ali kad je shvatio šta se zbiva, otpio je gutljaj sam.

Susret oči u oči Obame i Putina, prvi još od 2013. godine, umesto predviđenih 55 minuta, trajao je skoro dvostruko duže. Putin je posle susreta rekao da je razgovor bio veoma koristan i otvoren, i izrazio spremnost da unapredi odnose sa SAD i da radi na prevazilaženju postojećih razlika. On je rekao da su razgovori vođeni o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku i da su im mnogi stavovi bili identični.

Razgovor dvojice predsednika inicirali su Amerikanci, prenosi ruska agencija Tas.
Izvori bliski Obami navode da su se američki i ruski predsednik složili da nađu političko rešenje u Siriji, ali da se ne slažu oko sudbine sirijskog predsednika. Američki zvaničnik je rekao i da je Obama izrazio svoju zabrinutost Putinu u vezi sa primenom sporazuma iz Minska o Ukrajini, uključujući nameru proruskih aktivista da održe lokalne izbore.

2024 © - Vesti online