Sreda 30.09.2015.
05:00
K. Nedeljković - Vesti

Droga u Srbiji na izvol'te

Bolnica Vita
Milan Vlaisavljević

- Dostupnost psihoaktivnih supstanci mladima predstavlja jedan od najvećih problema zavisnosti. Oni u značajnom procentu (63 odsto) narkomaniju doživljavaju kao izlečivu bolest i imaju nerealna očekivanja po pitanju izlečenja verujući (njih 54 odsto) da je za to dovoljna "samo čvrsta volja pojedinca", bez stručne pomoći - kaže Milan Vlaisavljević, psiholog i direktor bolnice Vita.

Kruševac i Beograd

Najveći broj onih koji su imali iskustva s drogom dolazi iz Kruševca, čak 36 odsto, pa iz Beograda - 32 odsto. Na trećem mestu se nalazi Subotica sa 27 odsto. Istraživanja pokazuju da je muški deo populacije podložniji korišćenju narkotika.

Ministarstvo zdravlja Srbije nedavno je proširilo spisak zabranjenih psihoaktivnih supstanci za 48, pa se na listi sada nalazi čak 358. Koliko su opasne, svedoči i to da je od početka ove godine samo na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu hospitalizovano 36 mladih (najmlađi je imao 15 godina) sa simptomima duboke pospanosti i konfuzije.

Načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja dr Slavica Vučinić više puta je u medijima istakla da su mnoge droge lako dostupne i nisu skupe. Tako za gram biljnog tamjana, na ulici poznatog kao "rainbow" ili "rush", treba izdvojiti samo deset evra. Dileri su često vršnjaci, a kupovina se može obaviti i preko interneta.

2024 © - Vesti online