Sreda 12.05.2010.
07:30 >> 21:07h
Tanjug

Počela fešta u Kanu

U trci za "Zlatnu palmu" su dela Majka Lija, Kena Louča, Takešija Kitanoa, Bertrana Tavernijea, Alehandra Gonsalesa Injaritua i Abasa Kjarostamija.

Tim Barton

Žirijem će predsedavati američki reditelj Tim Barton, a domaćica smotre biće britanska glumica Kristin Skot-Tomas.


Van zvanične konkurencije biće prikazana ostvarenja "You Will Meet a Tall Dark Stranger'' reditelja Vudija Alena, "Wall Steet 2'', reditelja Olivera Stouna i "Tamara Drewe'' reditelja Stivena Frirsa.


Kanski festival, koji će trajati do 23. maja, zatvoriće francuski film "The Tree" rediteljke Žili Bertučeli, sa Šarlot Ganzbur u glavnoj ulozi.


Srpska kinematografija će u Kanu biti zastupljena u takmičarskoj selekciji mladih autora, u programu "Atelje" za razvoj projekata, na marketu i u zajedničkom Regionalnom paviljonu.


Kratki igrani film "Ja već jesam sve ono što želim da imam" Daneta Komljena u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu učestvovaće u takmičarskom programu Sinefondasion (Cinefondation) koji je posvećen otkrivanju novih talenata.

Tokom trajanja smotre, ovo mondensko mediteransko letovalište pretvara se u meku filmskog biznisa i kulture u koju se sliva nekoliko desetina hiljada akreditovanih novinara, trgovaca, producenata i članova ekipa. Na programu ovogodišnjeg Kanskog festivala su filmovi proslavljenih reditelja, mladih nada i ostvarenja sa svih kontinenata, prenele su agencije.

Srpski reditelj i producent Srdan Golubović predstaviće svoj novi filmski projekat pod naslovom "Krugovi" pred svetskim producentima na scenarističkim sesijama kanskog programa "Atelje" dok će premijeru na festivalskom marketu imati dugometražni igrani film reditelja i scenariste Janka Baljka "Plavi voz" o generaciji koja maturira 1980. godine, u vreme smrti Josipa Broza Tita.


Filmski centar Srbije (FCS) predstaviće celokupnu domaću produkciju iz protekle godine i to u zajedničkom Regionalnom paviljonu jugoistočne Evrope.

2024 © - Vesti online