Utorak 11.05.2010.
19:36
Vestionline

Gordon Braun večeras podnosi ostavku?!

 Odlazi sa mesta premijera Velike Britanije : Gordon Braun
 

Nakon što su Braunovi laburisti ostali bez većine u parlamentu, a Kameronovi konzervativci nisu osvojili dovoljnu većinu da samostalno ustoliče vladu, u središtu sapunice bili su liberalni-demokrati i njihov vođa Nik Kleg.

Treća britanska stranka, koja retko igra važnu ulogu u političkom životu, sada je došla u situaciju da kroji političku budućnost te zemlje.
 

Jedan od njihovih uslova za koaliciju sa sadašnjim laburistima bio je odlazak Gordona Brauna koji je sinoć najavio da je spreman  da odstupi sa mesta predsednika stranke ako je to prepreka za uspostavljanje liberalno-laburističke koalicije.

Iako je i ranije bilo neslužbenih, službeni pregovori o stvaranju takve koalicije počeli su jutros, ali su već nakon manje od dva sata prekinuti. Braun se sa svojim najbližim saradnicima povukao,  a Kleg se vratio pregovorima sa konzervativcem Kameronom koji zapravo nikad nisu ni prekinuti.

Ukoliko se najava "Evening Standarda" pokaže tačnom, upravo će Kameron postati novi premijer, a Braunu ostaje neizvesna bitka za ostanak na čelu laburističke stranke.

2024 © - Vesti online