Utorak 29.09.2015.
14:52
Tanjug

Pred Austrijancima i solidarni porez za izbeglice

Reuters
Sirijci se zahvaili domaćinima

- Svaki Austrijanac trebalo bi da da svoj doprinos. Finansijski teret ne smeju snositi samo preduzeća i privreda - naglasio je političar iz redova Narodne partije Austrije (OVP).

Slično kao i u Nemačkoj, posle ujedinjenja, sada je korisno da se, zbog aktuelne izbegličke krize, uvede solidarni porez, objasnio je on i dodao da Austrija ima humanitarnu obavezu i da je mora ispuniti.

Danke, danke

Ružama, karanfilima i austrijskim zastavama u rukama, izbeglice su se u centru Beča zahvalile Austrijancima na prihvatu. Povorka izbeglica naišla je pozitivan prihvat Bečlija.

- Ovaj talas izbeglica mogao bi da se iskoristi i za tržište rada. Pruža nam se šansa - uveren je on.

Bodenzeer kaže da da stanovništvo mora da uoči da iza delovanja stoji jasan plan, jer bi u suprotnom situacija mogla da izmakne kontroli i pretvori se u nasilje.

Do sada je u septembru zahtev za dobijanje azila u Austriji podnelo 8.000 izbeglica, čime je broj ostao nepromenjen u poređenju sa julom i avgustom. Poređenja radi, u Švedskoj je prošle nedelje podneto 10.000 molbi.

Oko 180.000 izbeglica je tokom septembra došlo u Austriju, a svega pet odsto je, prema aktuelnim statistikama, ostao. Veći deo nastavio je putovanje u Nemačku i Skandinaviju, a samo vozom prebačeno je preko granice u Nemačku 133.000 ljudi, od čega deset odsto samo u jednom danu, 6.septembra.
 

2024 © - Vesti online