Utorak 29.09.2015.
13:54
vecernji.hr

Razlozi zašto izbeglice toliko žele da stignu u EU

Reuters
Želja za boljim životom i ubeđenje da će ga naći u EU

1. Očaj i depresija, posebno među Sirijcima u čijoj je zemlji građanski rat ušao u petu godinu, a rešenje se i ne nazire.

2. Izbeglice smeštene u Libanu navode povećanje životnih troškova i produbljivanje siromaštva kao faktor zbog kojeg napuštaju tu zemlju i idu prema EU. Oni koji su pobegli s ratnog područja, najviše iz Sirije i Iraka, ne vide nikakvu perspektivu da ostanu u Libanu.

3. Ograničene mogućnosti za život zbog izuzetno niskih plata. Ovaj faktor evidentan je u Libanu, Egiptu, Jordanu i regiji iračkog Kurdistana.

4. Novi zakoni na koje imigranti i izbeglice nailaze u regionu, naročito u Libanu, otežavaju legalizaciju njihovog statusa.

5. Ograničene mogućnosti obrazovanja u Jordanu, Egiptu, Libanu i Iraku.

6. Gubitak osećaja sigurnosti navode posebno Iračani i Sirijci. Osećaju se nesigurno u svojim zemljama u kojima traju višegodišnji ratovi te spas i miran život traže u Europi.

7. Programi pomoći za izbeglice u regionu pate od ozbiljnog nedostatka novca, što znači rezove u pomoći u hrani za hiljade izbeglica, zbog čega mnogi od njih napuštaju Jordan. Desetine hiljada izbeglica ne dobijaju novčanu pomoć i oni prosjače ili se dodatno zadužuju.

2024 © - Vesti online