Utorak 29.09.2015.
11:46
Tanjug

"Mislim da je Obama čuo Putina"

Reuters
Rusija ne može dozvoliti raspad Sirije: Sergej Lavrov

Lavrov je, pritom, u intervjuu za TV "Raša tudej" u Njujorku istakao da SAD i koalicija koju predvode "jednostranim antiterorističkim akcijama na sirijskom tlu" pokazuju da "nisu naučili lekcije iz prošlosti" i da "nastavljaju da podrivaju autoritet UN".

- Kad god se zaobilaze UN, pokušava upotreba sile bez razmatranja u Savetu bezbednosti UN o posebnoj situaciji i dobijanja potrebnog ovlašćenja, podriva se autoritet UN. To se desilo u Iraku, u Libiji, u Jugoslaviji - rekao je ruski ministar inostranih poslova, dodajući da te zemlje od toga nisu imale koristi.

Prema njegovim rečima, Putin je rekao Obami da nije realna ideja o zajedničkoj komandi snaga koje se bore protiv ID, ali da treba koordinisati aktivnosti na terenu i vazdušne udare sa lokalnim snagama.

- To stoga, jer koalicija (koju predvode SAD) dejstvuje samo vazdušnim udarima, a na kopnu protiv ID, Al-Nusre i drugih ratuju vojske Sirije i Iraka, kao i kurdske grupe u Siriji i Iraku - kazao je Lavrov a prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, borba protiv terorista bila bi mnogo efikasnija ukoliko bi se njoj priključilo sirijsko rukovodstvo.

Rusija, kako je istakao, ne može da dozvoli raspad Sirije jer je alternativa "kalifat ID".

Prema Lavrovljevim rečima, Obama i Putin su razmotrili mogućnosti bliskije saradnje u traženju rešenja za probleme, pre svega u Siriji.

- Složili smo se da je naš zajednički cilj pobeda nad IS, da ne dozvolimo da organizuju kalifat koji planiraju da stvore na ogromnoj teritoriji - kazao je on, ističući da su Moskva i Vašington čvrsto rešene da i ne dozvole da postignu taj cilj.

Lavrov je rekao da političke reforme u Siriji jesu potrebne, ali bez nametanja spolja i ponavljanja grešaka iz Iraka i Libije, gde je "strana invazija radi demokratizacije, gurnula zemlje u haos i izložila ih opasnosti da se nađu na granici nestanka i raspada na tri, četiri ili pet manjih enklava".

- Naša pozicija se sastoji u tome da je u ovoj fazi primarni zadatak ne omogućiti teroristima da razruše Bliski istok koji poznajemo, koji je bio kolevka tri svetske religije - kazao je ruski ministar inostranih poslova.

Lavrov je rekao da su "Amerikanci potvrdili da je njihova apsolutna pozicija očuvanje teritorijalne celovitosti i suvereniteta Sirije, Iraka i drugih zemalja regiona" i da se na toj osnovi može sarađivati.

Prema njegovim rečima, dve zemlje "složile su se da nastave saradnju" a dalji razgovori biće nastavljeni po liniji ministarstava inostranih poslova i odbrane.

2024 © - Vesti online