Utorak 29.09.2015.
10:10
Tanjug

"Putin u Njujorku raskrinkao politiku Zapada"

Reuters
Ruski predsednik jasno vidi šta se zaista dešava u Siriji: Bašar Džafari

- Sve je vrlo pravilno analizirao, rastavio na slojeve ono što se dešava. On zna prave razloge za to - rekao je Džafari ruskoj agenciji TASS.

Prema izjavi sirijskog diplomate, ruski lider je prvi put rekao da je "Islamska država" (IS) proizvod Zapada "razrađena u laboratorijama zapadnih obaveštajnih struktura".

TASS podseća da je Putin na 70. zasedanju GS UN u njegovom govoru nazvao nelegitimnim svako postupanje zemalja mimo Povelje UN i pozvao na formiranje široke antiterorističke koalicije na osnovu međunarodnog prava i Povelje.

Putin je, takođe, predložio da Savet bezbednosti UN razmotri mogućnost usvajanja rezolucije o koordinaciji svih snaga koje se bore protiv IS.

Ruski predsednik je ukazao da se zbog "agresivnog vojnog mešanja" stvorio vakuum vlasti u nekoliko zemalja Bliskog istoka i severne Afrike i "doveo do formiranja zona anarhije, koje su odmah počeli da popunjavaju ekstremisti i teroristi".

- A sada redove radikala popunjavaju i članovi tzv. umerene sirijske opozicije koju podržava Zapad. Prvo ih naoružavaju, obučavaju, a oni potom pređu na stranu tzv. IS - rekao je Putin, dodajući da ni IS nije nikla niotkuda, već su je "od početka negovali kao oruđe protiv nepoželjnih sekularnih režima", prenosi TASS.

2024 © - Vesti online