Utorak 29.09.2015.
08:33
Tanjug

Putin i Obama 100 minuta iza zatvorenih vrata: Asad i dalje kamen spoticanja

Reuters
Rukovanje bez reči: Novinari ostali uskraćeni za odgovore na postavljena pitanja

Kako je izvestio Rojters, Putin je na pres konferenciji posle susreta rekao da je razgovor bio veoma koristan i otvoren, i izrazio spremnost da unapredi odnose sa SAD i da radi na prevazilaženju postojećih razlika.

Ni reč

Pred početak sastanka, predsednici Rusije i SAD nisu progovorili ni reč pred novinarima. Oni su zajedno ušli u salu gde su ih dočekali predstavnici medija, pružili su ruke jedan drugom i otišli u sobu, gde je počeo sastanak. Novinari su uzvikivali pitanja, ali oba lidera su ih ostavili bez odgovora.

On je rekao da su razgovori vođeni o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku i da su im mnogi stavovi bili identični.

Putin je naveo da je sa Obamom razgovarao o učesću Rusije u vojnoj kampanji zajedno sa zapadnim državama protiv Islamske države u Siriji, sa mandatom UN.

On je istakao da Rusija planira da pojača pomoć sirijskoj armiji, ali nikada neće učestvovati u kopnenoj vojnoj operaciji u Siriji.

Ruski predsednik je dodao da o sudbini sirijskog predsednika treba da odluči sirijski narod, a ne lideri SAD ili Francuske.

Ovo je prvi zvaničan susret Putina i Obame u poslednje dve godine, od juna 2013. Razgovor, koji su inicirali Amerikanci, iako je bilo predviđeno da traje 55 minuta, trajao je više od 100 minuta, naveo je TAS S.

Rojters navodi reči neimenovanog američkog zvaničnika da su se Obama i Putin složili da nađu političko rešenje u Siriji, ali da se ne slažu oko sudbine sirijskog predsednika.

Oni su se saglasili i da američka i ruska vojska treba da razgovaraju kako ne bi došlo do konfliktne situacije u eventualnim operacijama u Siriji.

Obama je rekao Putinu da SAD veruju da neće doći do stabilizacije situacije u Sirji dok god je Bašar al Asad na vlasti.

Prema rečima američkog zvaničnika, Putin je rekao Obami da je svetu potrebna podrška Asada jer njegova vojska ima najbolje šanse da porazi ekstremiste Islamske države.

Američki zvaničnik je rekao i da je Obama izrazio zabrinutost Putinu u vezi sa primenom sporazuma iz Minska o Ukrajini, uključujući nameru proruskih aktivista da održe lokalne izbore.

Dvojica predsednika su, kako je navedeo isti izvor, polovinu vremena tokom susreta posvetila situaciji u Ukrajini, a polovinu situaciji u Siriji.

2024 © - Vesti online