Siroče otkad zna za sebe

D. N. Petrović
Baraku zovu domom: Umihana Nurković sa decom

Čim je napunila 20 godina, Umihana se udala za momka iz susednog sela Koniče, sa kojim je u braku izrodila troje dece: osmogodišnju Adelihu, sedmogodišnju Adelistu i trogodišnju Ildu. Dok je čekala i četvrti porođaj i dok je na putu bio najmlađi Armin, koji je nedavno proslavio svoj prvi rođendan, Umihanin muž je odlučio da napusti suprugu i decu i ode nekud bestraga, ni danas ne znaju gde je i zašto ih je napustio...

- Živeli smo teško i bedno, još teže mi je od kako sama moram da bez ikakvih primanja brinem o deci, u brvnari od 12 kvadrata, bez vode i bez struje... Srećom, dobre komšije su mi kablom dovele svetlo, privremeno, za jednu sijalicu, da deca mogu da napišu domaći zadatak i da ne borave u mraku - priča Umihana i naglašava da je celog života bila siroče i da se samo bojala da i njena deca ne ostanu bez oca. - Čega sam se bojala to me i snašlo, i moja deca ostadoše siročad, ne znam zašto nas je moj muž i otac naše dece napustio, ali znam da ću se boriti za njih i da ću ako treba za njih i život dati. Spremna sam da radim od jutra do sutra samo da bi ih odhranila, podigla i školovala - dodaje Umihana.

Imena humanih ljudi

Naš čitalac Ćamko Bahtijarević iz Lajpciga u Nemačkoj, inače rodom iz Pokrvenika kod Tutina, sa svojom braćom, porodicom, rođacima i prijateljima, sakupio je za Umihanu i decu 3.000 evra, a novac je posredstvom humanitarca Hida Muratovića već uručen Umihani. U ime Humanitarne organizacije Sandžak-valais iz Švajcarske, Omer Binjoš doneo je za ljude u nevolji 1.500 evra. Trećina je odvojena za Umihanu i decu, ostatak za druge siromašne u ovom kraju. Još 500 evra došlo je od Boadina Šakira iz Amerike, Brahim i Faik Hiseni iz Nemačke poslali su za Nurkoviće 500 evra, i još 1.000 evra za druge nevoljnike, Sadija i Enver Husović iz Nemačke 100 evra i Edib Bulić, takođe iz Nemačke, 100 evra. Ukupno je do sada sakupljeno 4.700 evra.

D. N. Petrović
Stigli garderoba i slatkiši: Četvoro mališana

Za Umihanin slučaj brzo su čule Sandžaklije u inostranstvu, među kojima je i puno čitalaca "Vesti" i učesnika u raznim akcijama našeg Humanitarnog mosta. Neki od njih dobro su znali kako Umihana živi i koliko joj je teško, pa su odmah pokrenuli akciju za pomoć ovoj porodici i trajno zbrinjavanje dece.

Dar za darom

- Hvala svima koji se interesuju za nas i pomažu nam. Kad su čula da ćemo graditi novu kuću deca su bila presrećna, jedva čekamo majstore. Posle mnogo godina trpljenja i muke, ovo je, ne računajući rađanje dece, nešto najlepše što nam se događa. Osim što ćemo dobiti kuću, deca imaju dovoljno namirnica, dobili smo i puno obuće i odeće, kupili smo i knjige i školski pribor. Hvala, mnogo hvala - naglašava ova samohrana majka iz zabite Smoluće kod Tutina.
 

- Zovu i drugi, Umihanu i mene, interesuju se i izražavaju spremnost da pomognu... Već smo pregovarali sa majstorima koji bi, u najkraćem roku i najjeftinije, mogli da joj sagrade skromnu kuću. Najpovoljnija ponuda je 6.000 evra. Iako još nemamo dovoljno novca, mislim da ćemo je prihvatiti i da ćemo temelje udariti početkom oktobra. Nadamo se da će u međuvremenu pristići još priloga i da ćemo Umihanu i decu, ako sve bude teklo po planu, možda i useliti pre zime - ističe Muratović i naglašava da su se svi donatori već isticali u njegovim i humanitarnim akcijama "Vesti".

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online