Utorak 11.05.2010.
18:23
Tanjug

Medvedev u poseti Turskoj



Medvedev, koji je stigao iz Sirije gde je bio u poseti, večeras će da se sretne sa turskim predsednikm Abdulahom Gulom, a sutra će razgovarati sa turskim premijerom Tajipom Erdoganom, javile su svetske agencije.


Predviđeno je da tokom ove posete ruskog predsednika bude potpisano 25 sporazuma o saradnji, između ostalog o tome da ruska firma izgradi prvu nuklearnu elektranu u Turskoj, o pomorskom prevozu naftnih proizvoda i putnika preko Crnog mora.


Glavna tema biće međutim sporazum o ceni ruskog gasa, koji pokriva više od 60 odsto potreba Turske u tom energentu.


Planirano je potpisivanje memoranduma koji predviđa sniženje cene ruskog gasa za najmanje deset odsto, naveo je juče turski list "Sabah", ali ova informacija još nije zvanicnco potvrđena.


Turska je drugi po veličini uvoznik ruskog gasa, a peti po veličini spoljnotrgovinski partner Rusije, dok Rusija drži vodeće pozicije u turskom spoljnotrgovinskom prometu.


Američka agencija AP navodi da je Rusija dobila garancije da će Turska do novembra dati zeleno svetlo za izgradnju ruskog naftovoda Južni tok u delu Crnog mora koji pripada Turskoj.


Ruski predsednik je uoči posete Ankari izjavio da je zajednički zadatak dve zemlje u narednih pet godina da povećaju obim trgovine tri do pet puta.

2024 © - Vesti online