Četvrtak 01.10.2015.
14:00
S. Ban

Zaleđeni mamuti

Reuters
Zašto su se mamuti odjednom smrzli ni danas se tačno ne zna...

Po ovoj pretpostavci, nastali su ogromni oblaci koji su, noseći otrovnu kišu i vodu, uništavali sve što je na Zemlji živo. Osim toga, postavlja se pitanje da li je moguće da su ti oblaci bili toliko veliki pa su sa sobom nosili ogromne količine vode, one koje se opisuju kao svetski potop o čemu govore legende mnogih naroda. Da li je to izazvalo veliki potop nakon kojeg je reljef na Zemlji izgledao potpuno drugačije?

Do danas se zna da postoji više od 250 legendi o potopu, ali nije poznato da li sve govore o jednom istom događaju ili ih je bilo više. Isto tako, ne zna se da li je reč o lokalnoj ili sveopštoj kataklizmi. Najpoznatija priča o potopu prikazana je u Bibliji u kojoj se kaže da je Noje bio čovek koga je Bog izabrao da preživi potop i nastavi život gradeći veliku barku za sebe, porodicu i životinje iz svoga okruženja.

Na sličan način isti događaj je opisan na glinenim pločicama u Ninivi što je, do danas, najstariji pronađen zapis u kojem se u jednom delu govori o istom događaju kao i u Bibliji, o jednom čoveku koji je živeo pre i posle potopa, ali je on nazvan Utnapištam.

Potopljena Atlantida

Veruje se da je i Atlantida potopljena za jedan dan i noć. Nakon toga, dugo su kontinente potresali zemljotresi zbog kojih je jedan deo Južne Amerike potonuo u Atlantik, a drugi izronio u Pacifiku i na taj način izbacio gradove na vrhove planina, današnjih Anda.

2024 © - Vesti online