Ponedeljak 28.09.2015.
16:57
Tanjug

Katalonski zemljotres uzdrmaće i Evropsku uniju

Reuters
Rezultati u Kataloniji su veliki udarac za Španiju

- Brisel i države članice EU će morati da na agendu stave nezavisnost Katalonije - navodi se u tekstu, uz podsećanje da su secesionistički katalonski lider Artur Mas i njegova koalicija odredili rok od 18 meseci za "ekspresni razlaz - sa Madridom.
 

EU je formalno obavezana da, u slučaju otcepljenja, automatski isključi Kataloniju iz sastava Unije i evrozone s obzirom na to da ne poznaje kategoriju nezavisnih regiona unutar država članica, ukazuje list, ali ocenjuje da će se Brisel teško odlučiti da kazni jedan tako ekonomski snažan, demokratski i proevropski nastrojen region.

Rezultat jučerašnjih izbora u Kataloniji je, ističe se u analizi, veliki udarac za Španiju, a naročito za premijera Marijana Rahoja i njegovu Narodnu partiju, koja je osvojila samo 11 mesta u katalonskom parlamentu pošto im je, kako se navodi, propala strategija širenja straha među Kataloncima od posledica otcepljenja.

- Madridu ponestaju opcije i trebalo bi da dozvoli održavanje formalnog referenduma u Kataloniji... Raskid ne mora nužno biti krajnji ishod, kao što smo videli u Škotskoj. U svakom slučaju, ključni su pregovori i istinski dijalog, umesto populizma i tvrdoglavosti - ističe "Politiko".

Takođe ocenjuje da Madridu ne bi bila plodonosna strategija koja bi imala za cilj da ospori katalonske izbore ili Masa putem Ustavnog suda.

2024 © - Vesti online