Utorak 11.05.2010.
17:22
Srna

Alkalaj: Poštujemo odluku Evropskog suda

 Poštovaćemo odluke suda u Strazburu : Sven Alkalaj
 

"Naš cilj je evropska, moderna demokratska država koja je bazirana na poštovanju zakona i punom uvažavanju ljudskih prava i osnovnih sloboda. Implementacija presude Suda za ljudska prava je od velike pravne i političke važnosti za BiH i predstavlja veliki izazov", rekao je Alkalaj na sesiji Komiteta ministara Saveta Evrope.

On je naglasio da je BiH u potpunosti svesna obaveze poštovanja ove presude i da vlasti BiH daju prioritet njenom sprovođenju, napominjući da je u tom cilju Savet ministara BiH usvojio Akcioni plan za njenu implementaciju.

Alkalaj je ocenio i da je ustavna reforma osetljivo pitanje ne samo u BiH nego u svakoj državi članici Saveta Evrope - navodi se u saopštenju za javnost Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je rekao da, uzimajući u obzir vrlo komplikovani ustavni sistem i način donošenja odluka u BiH, proces ustavnih reformi otvara široki prostor političke i pravne bitke raznih političkih subjekata sa različitim nacionalnim interesima, pravnim argumentima i raznim političkim sredstvima, a sve neposredno pred izbore u oktobru 2010. godine.

Alkalaj je informisao i da BiH ulazi u konačnu fazu ratifikacije Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Ministar inostranih poslova BiH podsetio je da je BiH ispunila obaveze iz Mape puta za viznu liberalizaciju sa EU. "Nadamo se objavi odluke o liberalizaciji viznog režima za BiH na sastanku EU - zapadni Balkan, koji će uz učešće SAD, Rusije i Turske, biti održan 2. juna u Sarajevu", rekao je Alkalaj.

Alkalaj je zaključio da BiH ostaje u potpunosti posvećena ispunjavanju preostalih obveza u okviru Saveta Evrope i zahvalio Savetu Evrope na pomoći koju pruža BiH kroz različite projekte. Posebnu zahvalnost iskazao je na pažnji koja je ukazana organizovanjem debate o BiH tokom današnjeg radnog ručka ministara.

2024 © - Vesti online