Ponedeljak 28.09.2015.
05:10
D. Dekić - Vesti

Kori stala uz Hrvate!

Tanjug
Podržala i rezoluciju o Srebrenici: Kori Udovički

Kako je potvrđeno "Vestima" iz izvora u izvršnoj vlasti, Udovički je i pored činjenice da je Srbija bila pod hrvatskom ekonomskom blokadom, na sednici, na kojoj se raspravljalo o kontramerama, zatražila sagledavanje posledica do kojih bi dovele srpske mere.

Ministarka ovim povodom nije reagovala, a izgleda da različit stav Udovički prilikom donošenja važnih političkih odluka postaje njena praksa. Naš list je pisao da je i u julu izdvojila mišljenje kad je Vlada Srbije odlučila da odbaci skandalozni predlog britanske rezolucije o Srebrenici kojim se osuđuje "genocid" u tom mestu, tokom ratnih sukoba 90-ih.

Da su i Udovički, ali i ministarka građevine Zorana Mihajlović bile za londonski predlog rezolucije o Srebrenici, podseća politički analitičar Dragomir Anđelković, uz napomenu da je očito da u izvršnoj vlasti ima onih koji ne misle o Srbiji, već kako da se dodvore Vašingtonu i nekim faktorima u našem regionu.

- Izgleda u Vladi Srbije imamo petu kolonu usmerenu nekim inostranim interesima, što je loše za našu zemlju. Ako neko od ministara brani hrvatskog premijera Zorana Milaniovića i rezoluciju o Srebrenici koju je predložio London, taj ne misli o onome što je dobro za Srbiju, već je posredno u službi drugih država - ocenio je Anđelković u izjavi za "Vesti".

Rodbinska afera

Premijer Aleksandar Vučić je po povratku iz Vašingtona obelodanio da je firma muža sestre jednog ministra u Vladi organizovala protest protiv njega u Vašingtonu jer im nije dozvolio da reketiraju Srbiju. Tabloidi su otkrili da je reč o Lidiji Udovički, ministarkinoj rođenoj sestri, zetu Marku Krendalu i njihovoj firmi Kontinental vind. Kori Udovički je rekla da zbog toga neće podneti ostavku jer je kada je preuzimala resor u Vladi objavila da misli da ima "jednu vrstu konflikta interesa", ali je Agencija za borbu protiv korupcije ocenila da striktno zakonski ne postoji konflikt interesa.

On je dodao da ovakvo ponašanje nekih ministarki suprotno državnim interesima predstavlja poruku premijeru Aleksandru Vučiću da sagleda treba li da budu članovi Vlade oni koji više razmišljaju o drugim zemljama, nego o svojoj.

Kori Udovički je na ministarsku funkciju u Vučićevoj vladi došla posle martovskih izbora prošle godine. Poznata je kao ministarka energetike u kabinetu pokojnog predsednika Vlade Zorana Đinđića, dok je u vreme kada je Vladu vodio Zoran Živković, neko vreme bila guverner Narodne banke Srbije.

Kadar MMF

Kori Udovički je dugo živela u inostranstvu. Magistrirala je i doktorirala na prestižnom američkom Jejlu i radila u Međunarodnom monetarnom fondu. To je u delu političkih krugova proizvelo spekulacije da je "kadar MMF", kao što je ministru finansija Dušanu Vujoviću pripisivano da je "produžena ruka Svetske banke u srpskoj vlasti" jer je radio u toj međunarodnoj instituciji.

 

2024 © - Vesti online