Ponedeljak 28.09.2015.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Dužni dijaspori 3,5 miliona evra

A. Čukić
Velika pomoć poplavljenima u otadžbini: Obrenovac u Maju prošle godine

Do oktobra 2000. godine Fond je polovinu sredstava uložio u infrastrukturne objekte u Srbiji, koji su bili porušeni tokom NATO agresije, a onda je vlast DOS-a (Demokratska opozicija Srbije) blokirala račun i tako praktički otela sav novac Fonda!

Samo slovo na papiru

- Naš Fond ima oko 100 članova, a donatora, samo iz Švajcarske više od 6.000. Više puta smo se obradovali da će matica promeniti odnos prema nama pa i 2011. godine, kada je objavljen strateški plan Vlade Srbije o jačanju veze matice i rasejanja, ali od toga je ostalo samo slovo na papiru - rezignirana je dr Verner.

- Teška krađa je usledila već nekoliko dana posle formiranja nove vlasti u Srbiji, te 2000. godine. Sredstva Fonda su blokirana, a i iz registra su izbrisana još dva fonda! Bili su to fondovi Rasejanje za maticu i Fond "Sanja Milenković", koji je bio značajan i po tome što je u to vreme finansirao preko 40 učenika i studenata tehnike i matematike. Sanja Milenković je devojčica koja je stradala u toku NATO bombardovanja na varvarinskom mostu. Fond sa njenim imenom uspeli smo da registrujemo tek ove godine, ali kao zadužbinu - kaže za "Vesti" predsednik Upravnog odbora Fonda Dijaspora za maticu Miloje Milićević iz Berlina. On podseća da ako država Srbija želi da se oduži kako treba, onda bi trebalo da Fondu "Sanja Milenković" vrati i 300.000 evra koje je uzela prilikom brisanja iz registra.

- Osam godina smo se tužili sa Srbijom da nam vrati oteti novac i konačno, zahvaljujući našoj Borki Vučić, koja se tada, 2008. godine kao najstariji skupštinski poslanik založila da se fondu vrati oduzeti novac. Zahvaljujući njoj u septembru iste godine vraćen nam je deo glavnice, koje smo mi odmah uložili u banku. U međuvremenu smo trošili samo kamatu - podseća Milićević i dodaje da je Fond tek prošle godine, radi pomoći poplavljenima u Srbiji i Republici Srpskoj, posegnuo za tim sredstvima i dao 1.275.000 evra.

- Mi smo bili pokradeni i naravno da tražimo da se Fondu vrati ono što je oteto, ali sa kamatama. Želim da kažem i da su neke nevladine organizacije u Srbiji cenjenije od nas! Srbija nam je samo na ime poreza uzela više od 160.000 evra, što je nedopustivo, jer mi smo pre svega humanitarna organizacija - kaže Milićević, podsećajući da svi rade volonterski i o svom trošku putuju i pomažu.

On podseća da im je novac vraćen u dinarskoj protivvrednosti, čime je Srbija neovlašćeno zadržala i 12.300 evra a Fondu još nije vraćena ni glavnica koju su, kako tvrdi, neovlašćeno potrošili bivši ministri spoljnih poslova, baš kao i oko 52.000 evra, koje je potrošio ambasador u Beču.

A. Čukić
Ostale samo zahvalnice: Otadžbina se nemarno odnosi prema pomoći dijaspori

- Na ime sudskih i advokatskih troškova Srbija bi trebalo da nam isplati još 10.000 evra. Dakle, nevraćenom glavnicom i kamatom na kamatu, srpska vlada Fondu duguje još nešto više od tri i po miliona evra sa kamatama - izračunao je Milićević, nadajući se da će se tretman srpske vlade prema rasejanju promeniti nabolje!

Dr Ljiljana Verner, naučni saradnik Medicinskog fakulteta u Hanoveru podsetila je da Srbija svake godine od dijaspore dobije oko četiri i po milijardi evra doznaka kojima jača platni bilans i ublažava socijalne probleme.

Matica kao haračlija

- Mi nismo dovoljno zastupljeni u matici. Srbija u Nemačkoj nije tri godine imala ambasadora. A u vreme NATO agresije konzularna predstavništva imala su značajnu ulogu u probijanju istine o stradanju Srba. Tragično je da oni koji su primili naše donacije prošle godine u vreme poplava, moraju ponovo da plate porez državi. Matica nas dere kako stigne - kaže dr Verner.

- Sve donacije, zajmovi Evropske razvojne banke, Svetske banke i MMF - a ne iznose ni polovinu od onoga što stiže od dijaspore - kaže Vernerova, inače predsednica Nadzornog odbora Fonda. Ona dodaje da se Fond već godinama bezuspešno trudi da poboljša odnos dijaspore i matice, ali u toj, kako je navela, jednosmernoj ulici, najviše gubi srpski narod i u matici i u rasejanju.

Sa njom se slaže i direktor Fonda, bivši diplomata Živadin Jovanović.

- Ne zna se dovoljno o Fondu jer mediji ne promovišu njegov humanitarni rad. Od srpske vlasti nemamo razumevanja, a ni pomoći u radu, čak imamo više štete, jer nam država godišnje na ime poreza uzima toliko da bismo mogli da sagradimo nekoliko kuća a naše izbeglice iz Hrvatske, iz BiH i Kosmeta koje još uvek žive u kolektivnim centrima - podsetio je Jovanović.

Zahvalna Željka Cvijanović

Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske poslala je članovima Fonda pismo koje je pročitano na skupu u Centru Sava .
- Svi donatori i svi dobrotvori su nama u Republici Srpskoj jednako važni, ali, ipak, naročitu zahvalnost dugujemo Fondu Dijaspora za maticu i našim sunarodnicima koji žive u inostranstvu - istakla je ona u pismu i dodala da je
neprocenjiva, ne samo materijalna pomoć koju je ovaj fond uputio, već i moralna podrška građanima Srpske.
Podsetila je da je više od 40 odsto teritorije Republike Srpske pretrpelo oštećenja, uništeni su putevi, mostovi, bolnice, škole, vrtići.
- Oko 58 odsto od ukupnog broja stanovništva Srpske bilo je izloženo ili je osetilo štetne posledice ove katastrofe -dodala je u pismu Željka Cvijanović.

2024 © - Vesti online