Ponedeljak 28.09.2015.
00:10
Đ. Barović - Vesti

Krčkanje balkanske čorbe

N. Jojić
Na granici Srbije i Hrvatske samo novinari

Jedino što je u ovoj nestvarnoj situaciji - stvarno, a auto-put povezuje sa onim starim nazivom, jeste na hiljade kamiondžija s jedne i s druge strane granice koji već nedelju dana strpljivo čekaju u zaustavnoj traci da pređu na onu, drugu stranu.

Za upravljačima tih kamiona su i Srbi, Hrvati, Bosanci, Novopazarci, Makedonci, ali i Turci, Bugari.

- Sve je isto kao devedesetih. Ko bi rekao da je ovo 21. vek. Da l' da odmašujemo zakopano - uz zarazan smeh pita jedan od policajaca, koji na dvadesetak kilometara od granice, kod naplatne rampe, uredno upućuje sva vozila sa srpskim tablicama da se okrenu, jer dalje - nema.
Sve je kao u filmu "Ko to tamo peva". Doduše, ulogu srpskog seljaka je na sebe preuzeo premijer Vlade Hrvatske Zoran Milanović koji je u utorak zabranio ulazak u Hrvatsku svim vozilima sa srpskim tablicama.

N Jojić
Kolona kamiona iz Srbije duga 12 km

"Ljut" što Srbija navodno organizovano upućuje izbeglice sa Bliskog istoka ka Hrvatskoj, veseli premijer je svom kolegi iz Srbije poručio "Šaraj, brate".

- Šteta zbog zatvaranja Bajakova je veća za srpsku privredu nego za hrvatsku. Nije to dobro, ali nismo mi budale, vidite šta rade. Zemlje koje su najmanje ugrožene, kao Mađarska, izvode šou. Zašto? Za to će pred Bogom odgovarati. Srbiju ne prozivam, ali mogu joj poručiti da malo snizi ton i, kao što bi se u vicu reklo: "Šaraj malo, brate. Šalji malo gore u Mađarsku i Rumuniju" - poručio je Milanović.

Umesto da ga posluša, Vlada Srbije je uzvratila kontramerom - zabranjen je ulaz kamionima sa robom iz Hrvatske. Onda je Hrvatska, uzvraćajući na ove mere, zabranila ulazak svim vozilima sa srpskim tablicama, pa čak i onima koji imaju srpske pasoše...

Prečica preko Bosne

Granicu Srbije i Hrvatske u oba pravca bez ikakvog problema mogu proći sva putnička vozila sa bilo kojim evropskim tablicama. Oni se na granici zadržavaju tek koliko je potrebno da se obave formalnosti. Naši državljani koji ka Evropi putuju preko Hrvatske u vozilima sa srpskim tablicama, u ovu zemlju bez problema mogu ući sa bosanske strane, gde ove mere Hrvatske ne važe.

- Kao mala deca su. To meni najviše liči na svađu u parkiću. Da se ne obija nama o glavu, bilo bi i zabavno - priča jedan od kamiondžija koji je na granici gotovo nedelju dana. Veseli Bosanac nervozu leči šalom.

- Ne bi bilo loše da sad i ovi moji uvedu sankcije i Srbiji i Hrvatskoj, čisto da se malo zakuva, globalno - kaže.

Međutim, ostalim kamiondžijama nije bilo do šale. Kolona iz pravca Srbije je u četvrtak bila duga oko 12, a sa Hrvatske strane oko 10 kilometara. Oni, malo iskusniji, sa svojim drumskim krstaricama stali su pored benzinskih pumpi. U tim krstaricama je kao u malim sobama, ima svega da prođe vreme, pa čak i satelitskih antena. Drugi su okupirali kafiće benzinskih pumpi, pa dosadu prekraćuju ispijanjem kafa, igrajući karte, surfujući internetom...

Vojska vodonoša

Kako bi kamiondžijama iole olakšali maratonsko zadržavanje na granici, AMSS ih svakodnevno snabdeva vodom i sendvičima, a Vojska Srbije je u četvrtak na granični prelaz Batrovci-Bajakovo uputila četiri cisterne sa vodom za piće. Vojska Srbije se obavezala da će vodom snabdevati sve građane koji su prinuđeni na čekanje zbog zatvaranja prelaza.

2024 © - Vesti online