Ponedeljak 28.09.2015.
09:15
Đ. Barović - Vesti

Milionska šteta po srpsku ekonomiju

Fonet/AP
Bojan Đurić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije

Da li je otvaranje granice između Srbije i Hrvatske uspeh politike ili privrede?

- Uveren sam da je intervencija EU bila veoma važna, ali to ipak nije bio samo njen uspeh. To je uspeh pre svega onih koji su ovih dana pokušavali da urazume drugu stranu, Hrvatsku. Sa stanovišta srpske privrede, za ubuduće, jako je važno da EU ustanovi pravila koja važe na njenim granicama kako bi i po svim drugim pitanjima mogli da funkcionišemo kao privreda, na predvidiv način.

Da li Privredna komora Srbije ima procenu o šteti nastaloj blokadom granica?

- Šteta je sigurno milionska, ali u ovom trenutku je nemoguće napraviti precizniju procenu.

Ko je izgubio više, Srbija ili Hrvatska?

- Zbog samog akta zatvaranja granice više gubi hrvatska strana, odnosno hrvatske kompanije. Šteta po Srbiju je mogla da bude veća da je blokada potrajala. Tada bi se postavilo pitanje našeg položaja kao tranzitne zemlje, ali i zemlje koja je povoljno mesto za investicije.

Hoće li privrednici Srbije tužiti Hrvatsku i kakva je preporuka PKS?

- Komora je ponudila kompanijama neku vrstu konsultacija, ali je jasno da ne bilo moguće da ih mi zastupamo. Za privredu je opcija suda uvek poslednje rešenje, no nemam dileme da bi do takvih tužbi i došlo zato što je Hrvatska prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Da li je Srbija ishitreno uzvratila stopiranjem hrvatske robe?

- Reakcija nije bila ishitrena. Prethodno su pokušani svi drugi mehanizmi i Srbija je uzvratila minimalnom mogućom merom na protivpravni akt Hrvatske.

Da se ne dogodi da hrvatske kompanije na kraju tuže Srbiji?

- Srbija nije učinila ikakav protivpravni akt. Razlika između ove dve mere je u tome što je Hrvatska pokušala ekonomskom merom da reši problem koji nema nikakve veze sa ekonomijom. Srbija je s druge strane primenila minimalnu, proporcijalnu moguću meru i to samo radi zaštite sopstvenih interesa. Srbija nije prekršila ni jedno međunarodno pravilo.

2024 © - Vesti online