Subota 26.09.2015.
16:10
Sputnik/Timur Blohin

Da li je Ukrajina Hrvatska, a Kosovo Sandžak?

Reuters
Česte zamene teza: Situacija u Ukrajini često se poredi sa situacijom u Republici Srpskoj Krajini

O tome koliko su ta poređenja neumesna ne vredi ni govoriti. Ali ona nisu jedina - mediji se utrkuju, namerno ili slučajno, u diletantskom tumačenju istorije. Sputnjik je objavio tekst u kome su  predstavljeni najzanimljiviji falsifikati.

Srbi porobili proevropske Hrvate

Američki časopis "Nju ripablik", često citiran u vezi sa krizom na jugoistoku Ukrajine piše:

- Početkom 20. veka pravoslavne zemlje Rusija i Srbija nametnule su svoju vlast katoličkim i prozapadnim zemljama kao što su Ukrajina i Hrvatska.

Činjenice govore da je Donbas postao deo ukrajinske SSR zahvaljujući sovjetskim komunistima, koji su bili istinski pravoslavci, pa su čak i crkve pretvarali u fabričke pogone.

To, međutim, nije sve. Američki časopis nastavlja:

- Iz razumljivih razloga Ukrajinci i Hrvati su se protivili onome što su oni smatrali invazijom. Ovo protivljenje je rezultiralo velikom podrškom fašistima u obe države. Ruska i srpska propaganda su se pozivale na mitove o hrvatskim i ukrajinskim fašistima.

Iz ovoga bi valjda trebalo da zaključimo da je Jasenovac mit koji je izmislila srpska propaganda, a da je ruska izmislila streljanje (genocid) Jevreja, Roma i sovjetskih ratnih zarobljenika na Babinom Jaru, u kojem su, pored hitlerovaca, učestvovali i ukrajinski kolaboracionisti.

Poređenje Donbasa sa RSK je već fraza. Ali, podsećanja radi, evo reči zamenika predsednika ukrajinskog parlamenta Andreja Parubija, koji je i bivši sekretar Saveta bezbednosti:

- Svi znamo za legendarnu operaciju "Oluja", kojoj je prethodila operacija "Bljesak", kada su Hrvati oslobađali svoje teritorije od sličnih (stanovnicima Donbasa) separatističkih pokreta, podržanih od strane Miloševića.

Srpska, genocid nad genocidima

Ukrajinsko internet izdanje "Glavred" je pre nekoliko nedelja objavilo članak "Kosovski Donbas". Za razliku od poređenja Krima sa Kosovom, ovde su sasvim drugi stavovi:

- Ustavne promene koje se tiču Donbasa su unapred zamišljene kako bi se ignorisao izbor cele Ukrajine, dok je cilj ZSO da pomogne Srbiji i Kosovu da naprave ispravan evropski izbor. Paradoksalno, većina kosovskih Srba je protiv takvog izbora, ali to je već drugo pitanje - piše autor članka.

Isti autor, koji smatra da će Ukrajina i Rusija jednog dana postati članice NATO-a, o dešavanjima u BiH kaže da su "bosanski Srbi" dobili teritorije koje su prethodno bile očišćene od predstavnika drugih naroda.

- Srbi nisu stigli da završe čišćenje distrikta Brčko, koji je stavljen pod međunarodnu kontrolu, pa su dve srpske genocidne teritorije ostale odvojene jedna od druge - piše on, ističući da se Donbas polako pretvara u "ukrajinsku Republiku Srpsku".

Treba pomenuti da autor smatra da najveću odgovornost za propast BiH snosi "tadašnje rukovodstvo zapadnih zemalja".

Tanjug
Hteo ili ne, Milorad Dodik se našao na čelu "srpske Novorusije"

Dodik, šef Novorusije

Sa njim se ne slaže novinar izdanja "Glavkom", koji smatra da je na Krimu Rusija stvorila nešto nalik Kosovu.

Svoja saznanja novinar crpi, verovatno, iz Obamine izjave da je na Kosovu 2008. godine održan demokratski referendum, koja, naravno, nije tačna.

Uz to, on ignoriše činjenicu da je Krim ove godine ugostio tri miliona turista i prima ogroman novac za obnovu infrastrukture od matične države, što se ni na koji način ne može upoređivati sa južnom srpskom pokrajinom.

Izgleda da ni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije znao da je na čelu "srpske Novorusije", i da je to "enklava Velike Srbije", koja može da stavi "veto" na bilo koju odluku BiH. Po mišljenju autora, upravo to je razlog "ekonomske stagnacije" i "političke paralize" BiH.

Autor kaže da Kremlj ima pakleni plan da napravi BiH od Ukrajine. Sledeći korak je potpirivanje separatizma u zapadnoj Ukrajini, da se napravi nova "Crna Gora"!

Ruskim "rušilačkim" planovima očigledno nema kraja. Ipak, autori ovakvih tekstova morali bi da smisle adekvatnija poređenja - na primer, da Krim nije Kosovo, nego Sandžak, zato što je Krim bio region sa najvećim muslimanskim stanovništvom u Ukrajini. A od Odese bi trebalo napraviti AP Bosilegrad, pošto u Odeskoj oblasti živi 150 hiljada Bugara.

Srpski svet se nameće Hrvatima

Jedan poštovalac postmajdanske Ukrajine (ali ne i njenog rukovodstva), nakon što je posetio Hrvatsku kao turista, često piše na društvenim mrežama da je Domovinski rat zapravo bio rezultat pokušaja Srba da se Hrvatima nametne "srpski svet". Kaže da je "srpski svet“ kucao na vrata Hrvatske kao što je 20 godina kasnije "ruski svet" kucnuo na ukrajinska vrata.

- Ali sada je Hrvatska prosperitetna zemlja, član EU i NATO-a, dok se siromašna Srbija nekoliko puta smanjila zbog svog šovinizma - piše on.

Uzgred, "ruski svet" je izraz koji je Putin prvi put upotrebio još 2006. godine, prilikom sastanka sa kulturnim delatnicima. Odnosi se na sve "one koji poštuju rusku reč i rusku kulturu, u Rusiji i van njenih granica". Ako se to ima u vidu, onda se razbijanje ćiriličnih ploča u Vukovaru mora smatrati nametanjem "hrvatskog sveta" Srbima, kao što je i omalovažavanje ruskog jezika u Ukrajini - nametanje "ukrajinskog sveta" Rusima, upozorava autor teksta.

Istini za volju, sve to ne znači da su Ukrajinci i njihovi simpatizeri odmah po povratku sa Majdana promenili odnos prema Srbiji. Većinu Ukrajinaca pitanje "srpskog sveta" zanima mnogo manje nego, recimo, sopstveni ekonomski problemi. Kao što i većinu Srba malo zanima "ukrajinsko" pitanje. "Majdanske" Ukrajince, međutim, zanima evropski način života, onako kako ga oni vide:

- Želim u EU i čipkaste gaćice, neću u Carinski savez sa Rusijom - bila je jedna od parola tokom antivladinih demonstracija u Kijevu 2014. godine.

Zato bi mediji, u evropskom zanosu, mogli da stvore atmosferu u kojoj određeni deo ukrajinskog društva zasniva svoj identitet ne samo na mržnji prema svemu ruskom (pa i gaćama) nego i - prema srpskom! Zato što su Srbi "agresori", "sepratisti", i slično. Tim pre što su neki srpski dobrovoljci - ili u terminologiji vlada Srbije i Ukrajine "plaćenici" - ratovali u Donbasu.

2024 © - Vesti online