Subota 26.09.2015.
14:34
Tanjug

Pentagon: Ruski avioni "patroliraju" iznad Sirije, ali još nema bombardovanja

Reuters
Ruski borbeni avioni kao podrška u borbi protiv Islamske države

Pentagon navodi da je Rusija u posleđnjih nekoliko nedelja izgradila operativnu vazduhoplovnu bazu u Latakiji na severozapadu Sirije i poslala najmanje 500 vojnika, zajedno sa borbenim avionima, tenkovima, artiljerijom i mnoštvom vojne opreme i objekata.

- Videli smo neke obaveštajne i izviđačke aktivnosti ruskih aviona - kazao je pukovnik Pat Rajder, portparol američke centralne vojne komande, poznatije pod imenom CENTECOM, koja nadgleda borbe protiv Islamske države u Iraku i Siriji, prenosi AFP.

- Svesni smo ruske vazduhoplovne aktivnosti, ali prema mojim saznanjima, u ovom tenutku nema bombardovanja - dodao je on.

Zvanično, Sjedinjenim Državama nisu jasne namere Rusije u Siriji, ali posmatrači očekuju da će Moskva ona pružiti podršku režimu predsednika Bašara al Asada, koji joj je stari saveznik.

Rajder kaže da američka vojska nema nikakav kontakt sa ruskim partnerima.

- Vrata su otvorena za potencijalni razgovor u budućnosti, o eventualnim zajedničkim aktivnostima Rusije, SAD i koalicije, ali je prerano da govorim kako bi to moglo izgledati - kazao je on.

SAD bi pozdravile uključivanje Rusije u koaliciju koja se bori protiv džihadista Islamske države, ali su protiv ruskog jačanja Asadovog režima, putem izvođenja napada na umerene pobunjenike na terenu.

- Ako se Rusi odluče na akciju protiv takvih grupa, umesto bombardovanja Islamske države, to ćemo gledati sa velikom zabrinutošću - kazao je Rajder.

2024 © - Vesti online