Subota 26.09.2015.
14:16
Tanjug

Upozorenje: Evropa "uvozi" izbeglice, ali i borce Islamske države

Reuters
Islamisti koriste priliku se domognu Evrope prerušeni u izbeglice

Poli je u intervjuu bečkom dnevniku "Kronen cajtung" rekao da je ono što se sada događa "bezbednosno-politički let na slepo".

- Tu situaciju iz bezbednosno-političkog ugla gledano nemoguće je više staviti pod kontrolu - ističe austrijski ekspert koji je do 2008. vodio austrijsku obaveštajnu službu.

Poli opasnost vidi u nekontrolisanoj migraciji desetine hiljade ljudi.

- Jasno je da je među njima i dosta boraca IS. Oni znaju da koriste aktuelnu situaciju u Evropi, a nije im ni potrebno oružje - upozorava Poli.

Bezbednosne vlasti u evropskim zemljama nemaju nikakvu šansu da sada među i dalje dolazećim masama neregistrovanim izbeglica pronađu teroriste.

- Nemačka obaveštajna služba je zbog toga veoma zabrinuta, jer pridošli borci IS neće čekati dok ih čuvari reda nađu, već će pre toga delovati. To ćemo videti najkasnije za pet meseci - kazao je Poli.

On je istovremeno upozorio i na dalju opasnost rekavši da Evropljani uvoze kako žrtve, tako i zločince, te se mora računati sa opasnim situacijama u smeštajima za azilante.

Direktor Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma Peter Gridling potvrdio je da su osobe, poznate kao islamisti, pokušale da izbeglicama u Austriji nude pomoć.

I on je ukazao da bi talas izbeglica mogao biti zloupotrebljen, ali je dodao da njegova ustanova reaguje na takve informacije.

Za razliku od Polija, on ne veruje da bi teroristi mogli koristiti talas izbeglica za dolazak u Evropu.

Gridling s tim u vezi ukazuje na uslove transporta opasne po život, kao i činjenicu da bi potencijalni teroristi morali sve vreme da se kreću među ljudima koji od njih beže.

2024 © - Vesti online