Subota 26.09.2015.
11:56
alo.rs

Dobra vest: Uskoro stiže kubanska vakcina!

Reuters
Vakcina utiče na to da se rak ne širi po telu već da se učauri i postane hronična bolest (Ilustracija)

Ratifikacija ugovora između Instituta za molekularnu imunologiju iz Havane i Srbije je u završnoj fazi i pitanje je dana kada će konačna verzija biti potpisana.

Ova vakcina, kako tvrde kubanski lekari, utiče na to da se rak ne širi po telu, da ostane u čauri i postane hronična bolest kao, na primer, dijabetes.

Kako otkriva izvor blizak srpskoj delegaciji koja je u maju boravila na Kubi i ugovorila uvoz “cimavaksa”, u narednim danima trebalo bi da dođe do potpisivanja ključnog dokumenta. On, međutim, nije mogao da odredi tačan rok kada će prvi pacijenti moći da je prime, jer ne zna koliko bi mogla da traje procedura njene isporuke. 

- Završava se usaglašavanje svih odredbi tog dokumenta. Sledi uključivanje Instituta za imunologiju i virisologiju “Torlak” u ceo proces. Odnosno, ta naša institucija biće distributer kubanske vakcine. Čim bude bio potpisan ugovor, počeće procedura isporuke - navodi izvor.

U Ministarstvu zdravlja nisu potvrdili, ali ni da demantovali ova saznanja, ali priznaju da je posao priveden kraju.

- Kada sve bude bilo završeno, obavestićemo javnost i pacijente o detaljima. Ono što možemo da kažemo sada je da smo u završnoj fazi ratifikacije ugovora - naveli su oni.

Da će “cimavaks” na jesen biti u Srbiji, “Alo!” je objavio još u maju, tokom boravka srpske delegacije na Kubi, čiji je član bio i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar. Tada je ugovoreno da se na osnovu međudržavnih sporazuma između Kube i Srbije omogući korišćenje određenih kubanskih lekova i vakcina u Srbiji.

Šta je "cimavax EGF"?

Revolucionarno otkriće "cimavax EGF", kako ga zovu kubanski naučnici, vakcina je protiv raka pluća, a deluje tako što zaustavlja proteine koji podstiču nekontrolisani rast ćelija raka. Na taj način, kako su oni objasnili, rak pluća postaje hronična bolest. Ta vakcina ispituje se još od 1993. godine, od 2008. godine koristi se na Kubi, a dostupna je i u Maleziji, Peruu i Velikoj Britaniji.

2024 © - Vesti online