Subota 26.09.2015.
10:10
blic.rs

Šikaniranje hrvatske policije: "Izbacili su me jer sam Srpkinja"

Tanjug
Iživljavanje na hrvatskoj granici (Foto: Ilustracija)

Desanka je u sredu uveče krenula autobusom iz Beograda u Karlovac, međutim na graničnom prelazu Bajakovo prolaz je njoj i ostalim Srbima u autobusu bio zabranjen.

- Bili smo u autobusu sa hrvatskim tablicama i bez ikakvih problema smo prešli našu granicu u Batrovcima. Kada smo došli na hrvatsku granicu Bajakovo, vozač nam je rekao da svi izvadimo dokumenta i dođemo na šalter. Granična policajka je razgovarala telefonom, a mi smo čekali u redu. Par minuta kasnije spustila je slušalicu i rekla nam da se vratimo u autobus i nazad na teritoriju Srbije. Rekla je da je od tog momenta na snagu stupila mera hrvatske vlade da niko sa srpskim dokumentima ne može da pređe granicu - priča ona uznemireno.

Autobus sa svega dvadeset putnika u pola noći okrenuo se nazad i putnike vratio na srpsku granicu. Tu su svi putnici sa srpskim dokumentima morali da izađu napolje.

- Nas 12 je izašlo napolje. U autobusu je ostalo još svega osam putnika... Oni su put nastavili dalje bez problema - kaže Desanka.

Bilo ih je strah, kaže, i od situacije i mraka.

- Stariji putnici su se preplašili. Govorili su da ponovo počinje rat... I izgledalo je kao da je tako - kaže ona tiho i dodaje da su imali sreću da je vozač autobusa bio ljubazan, pa je za njih odmah organizovao drugi prevoz koji ih je vratio u Beograd.

Dok su čekali, putnici iz Srbije gledali su kako hrvatska granična policija nazad vraća sve Srbe, pa čak i decu.

- Vratili su nazad autobus pun dece koji je krenuo na ekskurziju u Italiju. Deca su bila tužna i zvala su svoje roditelje da ih obaveste. Videla sam i da su iz autobusa iz Banjaluke, koji je takođe išao na ekskurziju, izbacili samo vodiča puta jer je imao srpska dokumenta - priča Desanka i razočarano i ljutito dodaje:

- Kako je moguće da u 21. veku ponovo doživljavamo da nismo jednaki sa drugim ljudima. Takva vrsta zlovolje Hrvatske je strašna. Ne znam kako to da nazovem... nehumano je - kaže ona. 

Pomogli vozači kamiona

Nesrećnim putnicima koje je hrvatska granična policija tokom dana izbacivala iz autobusa sa stranim registarskim oznakama, i to samo zato što imaju srpske pasoše, prvi u pomoć pritrčali su vozači kamiona.

- Dvojicu Beograđana su u četvrtak isterali iz autobusa sa stranim tablicama na putu za Sloveniju i Italiju. Ostali su bukvalno sa prtljagom u carinskoj međuzoni i ja sam ih odvezao do Sremske Mitrovice gde ih je prihvatila dalje naša policija - objašnjava Milan Petrić, jedan u nizu kamiondžija koji su od nedelje u ponoć zaglavljeni na graničnom prelazu Batrovci.
Petrić ističe da bukvalno preko hrvatske granice “ne može da prođe ništa što je srpsko”. 

2024 © - Vesti online