Subota 26.09.2015.
04:00
J. Arsenović - Vesti

Pljačka penzija po zakonu?!

Tanjug
Neshvatljiva odluka Ustavnog suda Srbije: Penzioneri nezadovoljni

- Ova odluka Sudu ne služi na čast jer su tako pravo i pravdu duboko pokapali pod zemlju. Mi nećemo odustati od potrage za našim pravima i pravdom i žalićemo se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, s obzirom da smo sve sudske instance u Srbiji istrošili - najavljuje za "Vesti" Milorad Vujasinović, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, organizacije koja je tražila ocenu ustavnosti spornog zakona.

Vujasinović kaže da nije iznenađen odlukom jer je "sud u Srbiji pod uticajem izvršne vlasti, ko god da je čini".

- Najveći neprijatelj penzionera je PUPS, stranka koja je deo vlasti i koja je umesto da štiti prava penzionera, zajedno sa Savezom penzionera iz svojih interesa podržala ovaj diskriminatorski zakon - dodaje naš sagovornik.

I Srpska radikalna stranka odluku Ustavnog suda Srbije smatra političkom jer se "umesto zaštite ustavnog poretka, stavio u zaštitu Aleksandra Vučića".

- Tvrdnja Ustavnog suda da je osporavani zakon privremenog karaktera i da zato nije protivustavan bila bi sramota i za svakog pravnika pripravnika, a kamoli za sudije Ustavnog suda, koji imaju najmanje 15 godina iskustva u pravnoj struci - tvrde radikali i od Skupštine Srbije traže da donese odluku o prestanku dužnosti sudija tog suda.

U obrazloženju odluke donete na sednici 23. septembra, Ustavni sud, između ostalog, konstatuje da se osporenim zakonom uvode interventne mere koje se preduzimaju da bi se u "uslovima ekonomske krize očuvala finansijska održivost penzijskog sistema". Za sud je od naročitog značaja bilo to što se umanjenje penzija ne odnosi na penzije manje od 25.000 dinara, a koje prima najveći broj penzionera, njih više od 750.000.

Takođe, sud je saglasan sa tvrdnjom inicijatora da penzija predstavlja imovinu penzionera, ali ukazuje da iz Ustava "ne proizlazi garancija penzijskog davanja u određenom iznosu jer je ograničenje imovinskih prava, pod određenim uslovima, dozvoljeno i prema našem Ustavu i prema Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda".

Mnogo nelogičnosti

Transparentnost Srbija smatra da penzioneri i posle odluke Ustavnog suda i dalje imaju mogućnost da tuže PIO fond zbog umanjene penzije za neisplaćene iznose sa zateznim kamatama jer im penzije nisu umanjene ni opštim zakonom, ni individualnim rešenjem. Ukazuje da sporni zakon nije stavio van snage odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz čega sledi da "penzije uopšte nisu smanjene".
S druge strane, isti zakon određuje da su umanjene isplate konačne. Ako penzije nisu smanjene, onda penzioneri mogu da ih i dalje potražuju, ukazuje Transparentnost.

2024 © - Vesti online