Petak 25.09.2015.
14:56
Tanjug

Mađarska ne želi ogradu na granici sa Slovenijom, ali je zato Hrvatska druga priča

Reuters
Ako padne mađarska granica i Šengen je izgubljen: Viktor Orban

Orban je na konferenciji za novinare u mađarskoj ambasadi posle susreta sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom i vicekancelarom Rajnholdom Miterleneromf rekao da mađarska ograda na njenoj granici sa Hrvatskom predstavlja "političku dilemu", jer je Hrvatska članica Evropske unije ali ne i Šengenske zone, prenela je mađarska agencija MTI.
 

Mađarski premijer je rekao da Mađarska treba da uspostavi patrole na granici sa Hrvatskom, kao što je to učinila na granici sa Srbijom, kako bi garantovala "evropsku formu" prelaska granice.

Prema Orbanovim rečima, Budimpešta je imala dve mogućnosti - da otvori koridor za migrante ka Austriji, kao što je preporučila Hrvatska, ali odbila Austrija uz obrazloženje da se tako krši međunarodno i pravo EU, i da uspostavi patroliranje između Mađarske i Hrvatske, što je - iako nevoljno, Austrija prihvatila.

- Nije prijatno podizati ogradu - rekao je on i dodao da mađarska policija želi da štiti mađarske granice na "najhumaniji mogući način".

Orban je kazao da je zaštita mađarske granice na jugu u suštini zaštita granice Austrije, Bavarske i Evrope u celini, a ako ona propadne "izgubljen je Šengen".

U slučaju neuspeha zaštite južnih granica Mađarske, Austrija i Nemačka suočiće se sa prilivom od 10.000 ljudi dnevno ili čak 250.000 migranata narednih meseci, rekao je on.

Orban je kazao da vlada u Budimpešti ne planira da podiže ogradu na mađarsko-slovenačkoj granici. Prema njegovim rečima, u toku su radovi na raščišavanju pojasa zemlje na toj granici kako bi bila pogodna za raspoređivanje mobilne opreme. Budući da je Slovenija deo Šengenske zone, ništa ne treba graditi što ne može biti "očišćeno" za jedan dan, kazao je Orban.

Govoreći o odnosima sa Austrijom, mađarski premijer je rekao da se Austrija "odrekla" prijateljstva sa Mađarskom "u najteže vreme", ali da mađarska vlada želi da pređe preko toga.

Mađarska želi da oprosti Austriji što "nas je zvala nacistima", rekao je Orban, dodajući da je ta izjava jednog austrijskog političara bila "apsurdna".

Mađarski premijer rekao je da je sugerisao austrijskim partnerima da Beč i Budimpešta pokušaju da pomognu jedni drugima jer su "od sada, pravno u istom čamcu" jer je situacija sa migrantima na mađarsko-hrvatskoj granici ista kao na austrijsko-mađarskoj, navodi MTI.

2024 © - Vesti online