Petak 25.09.2015.
11:40
Tanjug

Sastanak Obame i Putina pokazuje koliko je Sirija ozbiljan problem

Reuters
Da li je moguće približavanje stavova: Vladimir Putin i Barak Obama

Građanski rat u Sirji između režima predsednika Asada, pobunjenika i Islamske države do sada je odneo 250.000 života i izazvao talas izbeglica u okolnim zemljama i Evropi bez presedana, koji mnogi ocenjuju kao najveću izbegličku krizu u Evropi od drugog svetskog rata.

SAD i Rusija se dosada nisu slagale u pogledu načina za okončanje sukoba u Siriji pri čemu SAD traže da Asad ode i optužuju Rusiju da se vojno angažovala u borbi protiv Islamske države kako bi očuvala njegov režim. Moskva smatra da je okončanje sukoba u Siriji nemoguće bez učešća Asada.

 Američka administracija  kaže da nije nije zainteresovana za Putinov, još uvek neodređeni predlog za Srijiu - da Zapad odustane od insistiranja da Asad ode i da se sve strane udruže u borbi protiv Islamske države ali američki funkcioneri veruju da postoji osnova za saradnju ukoliko Putin bude hteo, piše "Vašington post."

Funkcioneri Obamine administracije kažu da je američki predsednik spreman da u ponedeljak potvrdi stav da Vašington ne teži uništavanju sirijske vojske a da je brza promena stanja na terenu, posebno jačanje Islamske države i sve veća humanitarna kriza znače da se interesi SAD i Rusije preklapaju.

U intervjuu televiziji CBS Putin je  rekao da je slanje ruskih aviona, helikoptera i oklopnih vozila u vazduhoplovnu bazu u Sirji usmereno na spasavanje Asada.

Najnovija izjava američkog ministra odbrane Eštona Kartera da bi Moskva i Vašington mogli naći način da sarađuju u rešavanju krize međutim ukazuje na izvesno omekšavanje stava  Vašsingtona o ulozi Asada u rešavanju krize

Ukoliko se Rusija bude borila protiv Islamske države istovremeno tražeći političko resenje a ne samo napaujući Asadove neprijatelje, SAD i Moskva mogu da nađu način da rade zajedno, naveo je on.

Tenzije u Sirji su još više zategle odnose između Rusije i Zapada koji su pali na najniži nivo od Hladnog rata zbog krize u Ukrajini, ali posle višemesečne razmene optužbi, poplava izbeglica na pragu Evrope i pretnja od Islamske države učinli su da okončanje ovakvog haosa postane hitno.

2024 © - Vesti online