Petak 25.09.2015.
08:44
Tanjug

Putin objasnio Amerikancima šta je rešenje krize u Siriji

Reuters
Asad mora da ostane na vlasti: Vladimir Putin

- Da, u pravu ste - odgovorio je Putin na pitanje da li njegova zemlja pokušava da spase sirijsko rukovodstvo sa predsednikom Bašarom el-Asadom na čelu, prenele su agencije deo intervjua koji je američka TV postavila na internet a koji će u potpunosti biti emitovan u nedelju.

- Po mom dubokom uverenju, postupanje u drugom pravcu, usmereno na rušenje legitimne vlade, stvoriće situaciju koja se može videti u drugim zemljama regiona ili u drugim regionima, na primer u Libiji, gde su razrušene državne institucije - rekao je predsednik Rusije, dodajući da se "na žalost, slična situacija uočava i u Iraku".

- Nema drugog načina za rešenje sirijske krize osim jačanja aktuelnih državnih institucija i pomoći njima u borbi protiv terorizma, uz istovremeno podsticanje na dijalog sa zdravim delom opozicije i sprovođenje reformi - kazao je Putin, a prenosi RIA Novosti.

Putin je u intervjuu za emisiju "60 minuta" CBS-a rekao da "samo sirijski narod ima pravo da rešava ko i kako će vladati zemljom".

Prenoseći izvod iz intervjua, AFP podseća da će se Putin sledeće sedmice sresti sa američkim predsednikom Barakom Obamom na marginama zasedanja GS UN i ocenjuje da je najnovija izjava ruskog predsednika samo naglasila jaz između dva lidera.

2024 © - Vesti online