Toplo i duši i telu

Z. Marjanović
Biće hleba do Božića: Dušica Premović prvo kupila brašno

Ovog puta, ponovo od iste porodice dobrotvora iz Australije koja je želela uprkos svemu da i dalje ostane anonimna: uputili su 1.500 dolara na adresu Dušice Premović, samohrane majke sedmoro dece, uz propratno pismo kako žele i da požrtvovana majka Dušica kupi nešto od odeće i obuće i za sebe, a ne samo za decu.

- Istina je da u kući nikada nije bilo para da sebi nešto kupim, ali meni i ne treba mnogo, a i bilo mi je mnogo preče da deca budu koliko-toliko sita i da njima nešto kupim da im se druga deca ne podsmevaju. Poslednji put sam sebi jaknu kupila pre 12 godina, već je odavno izlizana te, kada idem na roditeljske sastanke, jaknu, i kada su najveći mrazevi. Skidam pre nego što uđem u školu pravdajući se pred drugima da mi je vrućina. Eto, lagala sam i sebe i druge, a znam da i oni drugi znaju zbog čega sam to radila. O obući i da ne govorim... - kaže Dušica koja nikada u životu nije držala toliko novca u rukama, koliko pre nekoliko dana. I odlučna je da konačno i ona obuče i obuje nešto novo, ali, kako kaže, sve će to biti najskromnije jer ima i prečih obaveza.

Z. Marjanović
Pomogli majci u izboru: Dušica sa decom

Male radosti

I ne pamtim kada sam sebi kupila tople cipele ili čizme za zimu jer mi je uvek bilo preče da mi mališanima ne mrznu noge. Ovog puta ću, posle toliko godina da sebi kupim i zimsku jaknu i čizme koje ne propuštaju vodu da i meni jednom bude toplo i duši i telu, poručuje Dušica preko novinara "Vesti" neznancima iz Sidneja koji su joj od srca poslati dva priloga iz daleke Australije.

- Od novca koji sam onomad primila potpuno sam opremila decu za školu i nešto novca ostavila da se nađe neki dinar u kući, a prvo što sada moram da uradim jeste da izmirim dug za struju, bar deo duga, da mi deca ne uče pod svetlom sveća i petrolejke. Zatim, moram da kupim drva jer se zima primiče, a nameravam, da kupim novi usisivač, ovog starog nijedan majstor više ne popravi, i zamrzivač se pokvario još pre nekoliko godina. No, pre nego što uradim nešto od onoga što planiram, pa i pre kupovine jakne i obuće, kupiću dovoljno brašna da mi bude bar do Božića, a potom ćemo videti šta ćemo i kako ćemo. U kući se bez svega može, ali ne i bez brašna jer treba nahraniti mnogo usta - Dušičin je spisak svega onoga za šta će utrošiti darovani novac koji joj je stigao, kako kaže, kao da je onaj ko joj je poslao video da je u velikoj muci.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Imaju Dušica Premović i njena deca mnogo briga, ali i mnoge reči zahvalnosti za one koji im pomažu da odrastu i postanu svoji ljudi. "No, jednom će, valjda, proći i ova naša sirotinja, ali i tada, onda kada budemo svoji ljudi, nećemo zaboraviti vreme koje smo preživeli zahvaljući dobrim ljudima iz sveta koji su nam nesebično pomagali", poručuju Luka i Jelena koji su zajedno sa majkom Dušicom i reporterom "Vesti" obišli milanovačke prodavnice tražeći odeću i obuću, uz Dušičin uslov da - nije previše skupa.

Godine odricanja

- Osim reči nemamo ništa drugo čime bismo se zahvalili porodici iz Australije koja nas je stvarno obradovala ponovnim slanjem novca, kao i svima drugima koji nam pomažu. Posebno nas je ganula njihova rečenica u pismu da majka Dušica kupi nešto za sebe jer znamo kolika su njena odricanja kako bismo mi, njena deca, odrastali i stasali u dobre ljude - kažu deca Luka i Jelena Premović.



 

2024 © - Vesti online