Petak 25.09.2015.
06:49
J. Arsenović - Vesti

Vojska Srbije ne zna šta ima

M. Karović
Akumulator u Hangaru: Mig Vojske Srbije

Akumulatori su kupljeni još 2009. godine, a umesto da jedan uređeni i disciplinovani sistem kakav bi trebala da bude Vojska u svakom času zna šta se nalazi u njihovim skladištima, Srbija je morala da se za pomoć obrati Ruskoj Federaciji. Na kraju su na inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina srpskoj vojsci poklonjena dva akumulatora za MiG-ove, vredna 90.000 evra.

Na pitanje kako je moguće da se desi ovakav propust i odsustvo koordinacije, Dragan Šutanovac, koji je bio ministar odbrane 2009. godine kada su nabavljeni akumulatori, priznaje da ne može da ponudi smislen odgovor.

- Za to je bila nadležna logististička služba u Vojsci. A moguće je da iza svega stoji i politička namera da se taj problem digne na neki drugi nivo kako bi se Rusija i predsednik Putin prikazali kao dobrotvori za Vojsku Srbije - komentariše Šutanovac za "Vesti".

Ovaj, ali i druge propuste i zloupotrebe otkrila je komisija koju je Ministarstvo odbrane formiralo sa zadatkom da popiše vojnu imovinu i njenu trenutnu funkciju.

Šutanovac: Titova zaostavština

Šutanovac, inače potpredsednik opozicione Demokratske stranke, kaže da problem sa stanovima i drugim vojnim nekretninama koje koriste treća lica datira još iz vremena Tita.
- Rečeno nam je da je u periodu pre 2000. izgubljena dokumentacija o tome - kaže Šutanovac.
On podseća da su se i u vreme njegovog ministrovanja sporadično otkrivale nekretnine u vlasništvu Vojske Srbije koje su date na korišćenje osobama koje nemaju veze sa Vojskom i Ministarstvom.

- Našli su 64 ateljea koje su beogradski moćnici ili važne face koristili, a bili su vlasništvo Ministarstva odbrane, kao i više od 100 stanova koje je neko protivpravno koristio, a nije pripadnik Vojske Srbije - potvrdio je aktuelni ministar odbrane Bratislav Gašić.

U tom ministarstvu ističu da su ove nekretnine ustupljene tzv. trećim licima pre 2012. godine, drugim rečima pre nego što je resor odbrane preuzela Srpska napredna stranka.

Mućke u Muzeju vazduhoplovstva

Muzej vazduhoplovstva ubuduće će biti u sastavu Ministarstva odbrane, jer je u prethodnom periodu deo tog muzeja bio tretiran kao privatno preduzeće u kom su pojedinci radili šta su želeli - izjavio je Gašić. On je dodao da postoje indicije da su određeni muzejski eksponati prodavani, ali da se ne zna gde je novac od te prodaje.



 

2024 © - Vesti online