Petak 25.09.2015.
03:00
D. Dekić - Vesti

Hrvatsko bezumlje na granici

Tanjug
Stoje već šest dana: Nepregledna kolona kamiona na prelazu Bajakovo

Milanović je posle dve decenije mira od ratnih sukoba, objavio Srbiji novi ekonomski rat, a sve zbog nesnalaženja sa prvim izbeglicama pristiglim u Hrvatsku. Hrvatski premijer
tvrdoglavo ostaje pri svojim stavovima, optužujući Srbiju i Mađarsku da mu šalju izbeglice sa kojima Hrvatska ne može da se izbori, pa se kraj graničnoj krizi ne nazire.

Otkazani autobusi za dijasporu

Dok se avionski saobraćaj između Beograda i Zagreba obavlja prema redu vožnje, sa Beogradske autobuske stanice su juče otkazani svi polasci za Hrvatsku, Banjaluku i Ljubljanu, uključujući i sve međunarodne linije iz Beograda koje makar delom saobraćaju kroz Hrvatsku. Šef stanice BAS-a Slaviša Predolac je rekao da su svi putnici koji su noćas krenuli za Hrvatsku vraćeni u Srbiju.

Srbija je uputila oštru protestnu notu, a premijer Aleksandar Vučić pojasnio da je država bila primorana na odbrambene kontramere kako bi se zaštitila posle četiri dana "hrvatske agresije" na granicama, ali su hrvatski građani dobrodošli u Srbiju.

- Ljudi sa srpskim pasošima su izvlačeni iz autobusa. Ja sam rekao sam na ekonomske mere, reagovaćemo ekonomskim merama, ali na ovakvo ludilo ne možete da reagujete - kazao je Vučić, istakavši da je za otvaranje granica i najbolje odnose sa Hrvatskom.

Korak suprotan svim evropskim i civilizacijskim normama, kojem se Brisel suprotstavlja mlakim i beskorisnim preporukama, prema oceni srpskog ministra pravde Nikole Selakovića, predstavlja "brutalni napad na Srbiju koja nije dala povoda za hrvatske mere". Ministar za rad zabranu kretanja srpskim putnicima nazvao je "rasizmom", ocenivši da je Hrvatska "skoro nacrtala ime, veru i naciju na granici".

Predsednik skupštinskog odbora za dijasporu i Srbe u regionu Janko Veselinović je zbog novonastale situacije zatražio hitno zasedanje parlamenta navodeći da "posledice neodgovornih politika" s obe strane granice trpe građani dve zemlje i privrednici.

Kontramere je Zoran Milanović ocenio kao smešne, a od ekonomskog sukoba će, prema njegovim rečima Hrvatska imati malu, a Srbija veliku štetu. Suprotnog mišljenja su zastupnici u hrvatskom Saboru koji su ga zbog ponašanja prema Srbiji, Mađarskoj i drugim zemljama, nazvali "pobesnelim Maksom". Deo opozicije ukazao je da će ih Milanović posvađati sa čitavom Evropom.

Hrvatski poslanik Damir Kajin naveo je da je izvoz u Srbiju 3,8 milijardi kuna, a uvoz iz Srbije je 2,7 milijardi kuna, ali je, kaže, Hrvatska u srpske fabrike uložila oko 5 milijardi kuna i milijardu roba izvoze u Hrvatskoj. Šteta je, smatra, dvostruka, jer će se izgubiti srpsko tržište, a pravi se i šteta u odnosima s Makedonijom.

Neuspela noćna podvala

Hrvatska policija je tokom noći u četvrtak htela da prebaci u Srbiju veću grupu migranata preko granice na Dunavu, blizu Bačke Palanke. Srpska policija uspela je da spreči taj pokušaj, koristeći patrolne čamce sa reflektorima i rotacijama. Zbog ovakvog ponašanja u tom delu je pojačano prisustvo pripadnika granične policije Srbije. Juče ujutru je oko 1.000 izbeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike prešlo iz Srbije u Hrvatsku blizu Šida i hrvatskog mesta Babska.

Srpski predstavnik u Saboru Milorad Pupovac ocenio je da je na delu rušenje svega što je građeno u poslednjih 20 godina, istakavši da su jedine dve adrese za rešenje izbegličke krize i zaoštravanja odnosa između Hrvatske i Srbije premijeri Milanović i Vučić, ali u Briselu, a analitičar Žarko Puhovski smatra da ovakvim potezima Hrvatska maltretira Srbiju.

Kompanije da tuže Zagreb

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež zatražio je od slovenačkih kompanija da pošalju jasan signal Hrvatskoj da stanje na graničnom prelazu ne ide nikome u prilog i najavio mogućnost da kompanije upute kolektivnu tužbu hrvatskoj vladi zbog pretrpljene štete.

- Pri komori je oformljen tim sa kol centrom, gde mogu da se jave kompanije koje su pretrpele štetu. Postoji osnov i za zajedničku tužbu za pretrpljenu štetu. Ako se ovakva situacija nastavi to može da se uradi, i to važi za sve, a ne samo za srpske kompanije - pojasnio je Čadež.
Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković smatra da će veće gubitke pretrpeti hrvatska preduzeća, značajno zastupljena u Srbiji.

Vraćali srpska vozila

Auto-moto savez Srbije saopštio je da u Hrvatsku mogu ući lica sa srpskim pasošima, ali da nije dozvoljen ulaz vozila sa tablicama Srbije. Pre toga je hrvatski ministar policije Ranko Ostojić kazao je da je u Hrvatsku zabranjen ulaz putničkih automobila i autobusa srpskih registracija, a na terenu je juče rano ujutru tamošnja policija vraćala i autobuse sa srpskim putnicima koji su karte kupili kod hrvatskih prevoznika.

2024 © - Vesti online