Petak 25.09.2015.
06:30
Men's health

Koje voće sadrži najmanje, a koje najviše šećera?

25dip.com
Vodite računa koje voće možete da jedete u veći ili manim količinama

Pet vrsta voća sa najvećom količinom šećera

1. Liči ili azijska trešnja

U oko 130 grama azijske trešnje krije se 29 grama šećera. Treba je konzumirati umereno, jer ta količina liči sadrži i 136 miligrama kalcijuma što prevazilazi dnevni preporučeni unos od 75 miligrama.

2. Smokva

Otprilike 27 grama šećera nalazi se u oko 130 grama smokava. Ipak, jako su zdrave, jer sadrže i puno vlakana i kalijuma.

3. Mango

U 130 grama ove egzotične voćke nalazi se oko 23 grama šećera. Mango osigurava i više od trećine preporučene dnevne količine vitamina A što znači da pomaže u održavanju zdravlja očiju.

4. Trešnja

U 130 grama trešanja može se naći oko 18 grama šećera i samo 100 kalorija zbog čega se ovo voće može jesti i pre spavanja. Osim toga, pomažu nam i da bolje spavamo, jer su jedan od retkih prirodnih izvora melatonina, hormona koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja.

5. Grožđe

I crno i belo grožđe sadrži 15 grama šećera u 130 grama grožđa. Crno grožđe je bogato antioksidantima, a obe vrste sadrže i mnogo korisnih vlakana.

Pet vrsta voća sa najmanjim procentom šećera

1. Avokado

U jednom avokadu nalazi se tek gram šećera. Osim toga, sadrži masu zdravih masnoća koje će vas zasititi.

2. Brusnica

U 130 grama ovog bobičastog voća nalazi se tek oko četiri grama šećera. Brusnica je vrlo korisna za zdravlje srca i urinarnog trakta.

Otkrijte i Nova pravila konzumiranja voća

3. Maline

Jedna od najomiljenijih voćki u smoothijima u svojih 130 grama sadrži tek pet grama šećera. Uz to, maline su bogatije vlaknima od ostalog bobičastog voća zbog čega će vas više zasititi.

Svemoćna trojka: Voćke koje tope kilograme

4. Kupine

U 130 grama grama kupina nalazi se samo sedam grama šećera, pa ne morate da brinute da ćete se osećati letargično ako preterate s kupinama.

5. Jagode

Oko sedam grama šećera i 85 miligrama vitamina C (preporučeni dnevni unos je 75 miligrama) nalazi se u 130 grama jagoda.

2019 © - Vesti online