Četvrtak 24.09.2015.
14:29
Tanjug

"Hrvatska je starija, pametnija, a Srbija mora da počne da se ponaša kao država"

Tanjug
Ne prestaje sa napadima na Srbiju: Zoran Milanović

To nije ultimatum, rekao je Milanović na konferenciji za novinare i dodao da suprotno tome Srbija poslednjih dana skuplja izbeglice i usmerava ih isključivo ka Hrvatskoj, koja ih servisira i upućuje preko Mađarske u zemlje EU.

Hrvatski premijer je optužio Vladu Srbije da ima dil sa zvaničnom Budimpeštom, ali na pitanje novinara da objasni šta bi bila suština tog dogovora, on je rekao:

- Čudni su putevi gospodnji.

Hrvatski premijer je rekao da je "srpska pasivnost" u pogledu propuštanja izbeglica sa Bliskog istoka počela da ugrožava hrvatski nacionalni interes i da su otuda došle i nove mere zabrane ulaska u Hrvatsku vozila sa srpskim tablicama.

Milanović je negirao da je zabranjen ulaz gađanima sa srpskim pasošima u Hrvatsku i dodao da se saobraćaj odvija bez problema na graničnim prelazima u drugim zemljama, te da niko tu, kako je rekao, neće biti na gubitku.

- Ja sam otvoren za dijalog i saradnju. To nije ulatimatum Austro-ugarske iz 1914, zašto neko stalno podgreva psihozu. Hrvatska je starija, zrelija, pametnija, nije agresivna i želi da štiti svoje interese - rekao je Milanović.

Upitan da li postoji "plan C" o vraćanju izbeglica u Hrvatsku, Milanović je rekao da to nije realno.

Tvrdi da je Vučiću ponudio pomoć od 50 do 100 autobusa za prevoz migranata, koji bi bili prevoženi i do severne granice sa Mađarskom.

- Srbija mora početi da funkcioniše kao država. Stvar je vrlo jednostavna i ne košta ništa. To javnost u Srbiji mora da zna - naveo je hrvatski premijer istakavši da bi vlast u Srbiji trebalo da organizuje izbeglice na način kako to radi Hrvatska, te da im, kako je rekao, ne dozvoljava da "tumaraju po drumovima i da spavaju po grobljima".

Tvrdi da je Srbija pokrenula kontramere iako je on juče najavio da će danas granice Hrvatske biti otvorene, ali da će ih vlada ponovo zatvoriti ukoliko Srbija ne počne da se ponaša drugačije, odnosno da preusmerava izbeglice i na severnu granicu.

Za organizovano upućivanje izbeglica u Hrvatsku, Milanović je optužio vladinu Kancelariju za izbeglice, a na pitanje s kojim ciljem, rekao je: "Radi izazivanja nereda".

- U samo jednom danu na hrvatsku je stranu upućeno 9.000 ljudi što je previše da bi ih Hrvatska mogla organizovano primiti kao dosad. To tako ne može - naglasio je Milanović i dodao "ili neka u Srbiji osnuju kampove za izbeglice, kao što smo ih osnovali mi, ili neka deo šalju na Horgoš".

Napomenuo je da blokada granice koju je Hrvatska uvela kao odgovor na takvo ponašanje nije bila diskriminatorna.

- Nije bila protiv srpskih kamiona, bila je protiv svih kamiona, i hrvatskih. Ali je Srbija odgovorila paketom mera isključivo prema hrvatskim kamionima i hrvatskoj robi, a to je na štetu Srbije, to je sečenje grane na kojoj sede - rekao je Milanović i dodao da su firme hrvatskih privrednika u Srbiji zapravo srpske jer u njima radi veoma malo hrvatskih građana.

- Zato, mere Srbije idu na štetu više Srbiji nego Hrvatskoj - ponovio je Milanović.

2024 © - Vesti online