Četvrtak 24.09.2015.
00:10
D. N. Petrović - Vesti

Tasovac utvrđuje "činjenično stanje"

D. N. Petrović
Baruština do baruštine: Potopljeno Trgovište

Ono najavljuje da će "u najkraćem roku utvrdi činjenično stanje na terenu i hitno sanirati posledice", nakon čega će ispitati i odgovornost institucija i pojedinaca koji nisu radili svoj posao.

Na teren će izaći pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasleđa Aleksandra Fulgosi i tim Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kad oni "utvrde stanje", ministar kulture Ivan Tasovac će organizovati sastanak sa predstavnicima drugih ministarstava i grada Novog Pazara kako bi hitno bile sanirane sve posledice, a lokalitet Starog Rasa sa Sopoćanima potpuno zaštićen.

Podsetimo, nadležne gradske službe utvrdile su da je poplavu u Starom Rasu izazvalo probijanje vodovodne cevi koja prolazi kroz lokalitet, a koju je još početkom leta polomilo N.N. lice pokušavajući da u Trgovištu nezakonito postavi bilbord. Komunalnom predueću naloženo je da odmah sanira kvar i isuši vodu iz potopljenih delova Trgovišta.

Međutim, iguman manastira Sopoćani, otac Teoktist, smatra da se voda pojavila nakon što su na reci Raški, koja protiče kroz Stari Ras, izgrađene dve improvizovane brane koje su podigle nivo vode i uzrokovale poplavu.

2024 © - Vesti online