Četvrtak 24.09.2015.
08:45
S. Đurić - Vesti

Kriza "ubila" festivale

Z. K. Munja
Teško za rokere: Peca Popović

Mnogi se sa setom prisećaju Beogradskog proleća, Mesama, nema više ni Beovizije, na kojoj se nekada birao predstavnik Srbije za Evrosong. U Hrvatskoj je situacija nešto drugačija, još uvek postoje neki od festivala, ali se i oni sve češće organizuju kao zabava za turiste, a sve manje zbog kvalitetne muzike.

Muzički kritičar Petar Janjatović rekao je jednom prilikom da su festivali propali, jer je pao kvalitet muzike.

- Prvi i osnovni razlog za nestanak festivala je što je utanjila scena zabavne muzike. Nema dobrih i jakih pesama. Nema ni autora koji mogu da iznesu festival. Drugi razlog je nedostatak novca, jer treba sakupiti pare za festival, a sponzora je sve manje. Čak se i Beovizija, koja je imala zdravu priču se ugasila. Ko je kriv? Sami smo krivi za propast festivala - rekao je Janjatović.

Bez perspektive

Kada su rok festivali u pitanju rok publicista Peca Popović kaže da ništa nije isto kao nekada.
- Danas je pitanje kakvu perspektivu ima pobednik festivala. Praktično nikakvu. Nekada se znalo, ako pobedite na Gitarijadi u Zaječaru, muzičari su znali da će imati karijeru. Nažalost to danas nije tako - kaže Popović.

M. Karović
Čovek festivala: Miki Jevremović

Miki Jevremović iza sebe ima brojne nastupe i nagrade na domaćim festivalima.

- Festivali su oduvek bili praznici, jer su uživali i izvođači i publika. Kada sam ja počinjao karijeru sve je bilo mnogo ozbiljnije i profesionalnije. Pevalo se i sviralo uživo. Danas svi pevaju na plejbek i nagrađuju se snimci, pa su festivali izgubili svoju draž. Nekada je posle festivala ostajalo bar desetak hitova, danas svi zaborave sve tri dana nakon završetka manifestacije. Ja sam čovek festivala i pevao sam na više od 300 ovakvih manifestacija, a na više od 100 sam osvojio nagrade.

Danas je, nažalost, sve drugačije zbog svega što nas je snašlo - kaže Jevremović. Kao jedan od razloga mnogi muzički znalci navode i razne festivalske spletke, ali Miki kaže da to nije novost.

- Uvek je bilo muljaže, ali i dobrih pesama. Danas je prava poplava nekih instant pevača koji liče jedni drugima. Narodnjaci danas pevaju pop muziku, tako da ne znaš više ko šta peva - dodaje Jevremović.

- Muzički moral je pao. Festivali su bili intelektualniji, pevalo se uživo. To je u stvari razlika u odnosu na današnje festivale gde se peva na plejbek. I kriterijum je pao, pa se može dogoditi da pobedi neko iako ne zna da peva - kaže Kornelije Kovač.

Nema sponzora

I Maja Nikolić karijeru je počela na festivalima.
- Beogradu nedostaje dobar muzički festival sa simfonijskim orkestrom, koji mnogo košta, a nema dovoljno sponzora. Upravo sa simfonijskim orkestrom bi dobri pevači mogli da dođu do izražaja - rekla je svojevremeno Maja Nikolić, koja je osvojila brojne nagrade na festivalima, a danas šeta iz jednog u drugi rijaliti program kako bi zaradila bar neki dinar.

2024 © - Vesti online