Četvrtak 24.09.2015.
06:00
J. Arsenović - Vesti

Lažnim svađama protiv sporazuma

Tanjug
Odbrana kišobranom: Isu Mustafu gađali jajima

Sva ta unutrašnjopolitička trvljenja među kosovskim Albancima imaju za cilj odlaganje primene Briselskih dogovora i blokadu formiranja Zajednice srpskih opština, stavke za koju je srpska strana najzainteresovanija.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da bi unutrašnje trzavice između albanskih vlasti i opozicije Prištini moglo da posluži kao opravdanje, ali da nije dovoljno uverljivo i da ne predstavlja razlog za nepostupanje kako je dogovoreno u Briselu.

- Garant dogovorenog su Brisel i Vašington, i to su jaki garanti. Bio bi suviše veliki politički rizik za Prištinu da ne sprovede dogovoreno - kaže Drecun.

I Srbi se glože

Lider Liste Srpska Aleksandar Jablanović izjavio je da nema nameru da podnese ostavku na mesto predsednika te liste i odbacio optužbe za zloupotrebu novca namenjenog za političke aktivnosti te organizacije.
Predstavnici Srpske liste uputili su u ponedeljak zajednički proglas u kome su zahtevali neodložno povlačenje Jablanovića sa svih funkcija u okviru Liste jer se "svojim delovanjem moralno i profesionalno diskvalifikovao, pa je njegovo angažovanje postalo pogubno po interese naroda". Proglas su potpisali sva tri predstavnika Srpske liste u kosovskoj vladi i devet od 10 gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Na drugoj strani, koliko je "bušan" pravni sistem u otcepljenom Kosovu i pored protektorata Brisela i Vašingtona, vidi se na primeru gradonačelnika Srbice. Sami Ljuštaku je pre dva dana uhapšen u Prištini nakon što je bez problema napustio bolnicu u kojoj je privremeno bio na lečenju i pored stražarske pratnje. Ljuštaku je zbog ratnih zločina protiv civila na Kosovu osuđen na 12 godina zatvora, ali je više na slobodi nego iza rešetaka, pa je tako u junu ove godine pušten da gleda finale Kupa Kosova!

EU i Vašington svoja fokus su preusmerili na migrantsku krizu, pa je čak i Ukrajina pala u drugi plan, zbog čega se nameće pitanje da li bi Priština nove okolnosti mogla da iskoristi i nastavi da radi po svome bez sankcija.

- Bez obzira što se prioritetno ne bavi Kosovom, u Briselu postoje službe koje se zadužene za primenu dogovorenog i tu ne može da bude izgovora. Priština može da iskoristi samo četiri meseca, koliki je rok za usvajanje statuta Zajednice srpskih opština, da razvodni i preoblikuje neka dogovorena rešenja ne bi li Zajednicu učinila nebitnim - uveren je Drecun.

2024 © - Vesti online