Sreda 23.09.2015.
21:20
S. M. Tomić - Vesti

Amerikanci upozoravaju vozače: Kukuruz opasan po život

Reuters/J.U.
Ko u filmovima strave i užasa: Ko se krije u kukuruzu?

Stabljika u punom zrenju prelazi 3,5 metra visine pa lisnate biljke od puteva prave uske hodnike gde se ne vidi ništa osim kukuruza, a neobeležene seoske raskrsnice postaju opasne po život. Sličan problem imaju i Ilinois, Nebraska, Minesota i Indijana. Vlasti izdaju redovna upozorenja za javnost, ali uglavnom ne čine ništa osim što odgovornost svaljuju na vozače.

Ključni problem jeste što na ovim putevima ima malo saobraćaja pa vozači voze dosta brzo, a nedostaju saobraćajni znaci upozorenja. Tokom osam meseci godišnje vozači mogu lako uočiti druga vozila ili bar oblak prašine iza njih. Problem nastaje od polovine jula kad kukuruz dostiže visinu koja smanjuje preglednost raskrsnica. Zasad države Ajova, Ilinois i Indijana podstiču farmere da ne sade kukuruz u blizini raskrsnica.

Smrt dece

U poslednjih 10 godina u Ajovi se desila 51 saobraćajna nesreća. Ovog leta stradalo je troje dece kad se automobil, koji je vozio 16-godišnji dečak, sudario sa kamionom na neoznačenoj raskrsnici. Sa njim u kolima su bili mlađi brat i sestra koje je vozio na trening.

2024 © - Vesti online