Sreda 23.09.2015.
13:24
021.rs, Tanjug

Kamiondžije odblokirale Batrovce

Tanjug
Kolona bila duga 15 km: Najavljivali da će blokirati i prelaz Šid - Tovarnik

Kolona kamiona sa srpske strane je bila duga 15 kilometara i prelaz je blokiran u međuprostoru između Batrovaca i Bajakova. 

Kamiondžije su saobraćaj za putnička vozila blokirali sinoć (22. septembar), nakon odluke Hrvatske da otvori taj prelaz i za kamione ali selektivno, samo za one koji prevoze kvarljivu robu i pasne materijale. Takva odluka je razljutila kamiondžije, koji su na tom graničnom prelazu čekali u više od 12 kilometara dugoj koloni gotovo pet dana, pa su stupili u protest blokadom granice za sva vozila iz oba pravca.

Na prelazu Šid-Tovarnik kolona vozila duga dva kilometra

Na srpskoj strani granice ka Hrvatskoj, na prelazu Šid - Tovarnik, jedinom koji je otvoren za putnički saobraćaj, kolona vozila je duga dva kilometara, a na prolaz se čeka do 2,5 sata.

Tanjug
Ljute kamiondžije na prelazu Šid - Tovarnik

Šef smene na carinskoj ispostavi Šid Aleksandar Trninić rekao je Tanjugu da je taj prelaz bio potpuno zatvoren za saobraćaj od 17. septembra u 9.50 sati do sinoć u 23 časa, kada je otvoren samo za putnički saobraćaj. On je dodao da se vozila na izlazu iz Srbije zadržavju u proseku oko sat i po.

- Na prelazu Šid-Tovarnik putnički saobraćaj funkcioniše bez problema s tim što je malo veća gužva na izlazu iz Srbije - rekao je Trninić, dodajući da na ulazu u Srbiju nema gužve i da se se vozila zadržavaju uobičajeno. Još, kaže, nisu dobili informaciju da li će i kada Hrvatska otvoriti taj prelaz i za teretni saobraćaj.

Trninić je komentarišući najavu pojedniih kamiondžija da će blokirati i prelaz Šid-Tovarnik, ukoliko ne bude odblokiran prelaz Batrovac, rekao da još nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju o tome, ali da se nezvanično može čuti da se pripremaju da to i učine.

Trninić je podsetio da je prelaz Šid -Tovarnik trenutno jedini granični prelaz sa Hrvatskom koji je otvoren za putnički saobraćaj.

Ljajić: Na granici s Hrvatskom danas gore nego juče

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je danas situacija na Batrovcima, graničnom prelazu sa Hrvatskom, još gora nego što je bila prethodnog dana i ukazao da Srbija čini sve što je u njenoj moći da dođe do rešenja, iako izjave koje stižu iz Hrvatske nisu ohrabrujuće.

- Danas je situacija na graničnom prelazu još gora nego što je bila juče, zbog potpune obustave putničkog i teretnog saobraćaja, ali i zbog protesta kamiondžija na tom graničnom prelazu - rekao je Ljajić i dodao da iz Zagreba uglavnom stižu pretnje, ucene i ton koji nije primeren predstavnicima bilo koje vlade.

2024 © - Vesti online