Utorak 22.09.2015.
16:54
Tanjug

"Prosto" rešenje izbegličke krize - okončanje rata u Siriji

Tanjug
Džabe kontrole i kvote. Dok traje rat u Siriji, biće i izbeglica

- Nije samo pitanje kontrole granica i kvota. Ako se rat u Siriji ne okonča, ljudi će i dalje dolaziti - rekao je Kunders prilikom posete izbegličkom kampu u Libanu.

Kunders je kazao da bi EU, čiji se lideri sutra (23. septembar) sastaju u Briselu na vanrednom samitu o izbegličkoj krizi, trebalo da razgovara sa libanskim vlastima jer Liban "ne samo da poznaje probleme, već i region". 

EU bi, smatra Kunders, trebalo sa Libanom i drugima bliskoistočnim zemljama da razgovara i o mogućem rešenju sirijskog konflikta, preneo je AP. 

Za rešenje izbegličke krize potrebna aktivnija uloga UN

Rešenje izbegličke krize iziskuje aktivniju ulogu Ujedinjenih nacija, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov.

- Nažalost, Evropska unija dosad nije uspela da reši ovaj problem. Očigledno je da se moraju iznaći novi načini - rekao je Gatilov.

Ruski diplomata je naveo da izbeglička kriza ne može biti rešena bez zajedničkog napora, a posebno aktivnijeg učešća UN i njenih agencija, prenela je agencija Tas.

- Koliko mi je poznato, visoki komesar UNHCR Antonio Gutereš je ozbiljno zabrinut zbog ovog problema. On smatra da je neophodno da se reše osnovni problemi iz kojih proizilazi kriza - naveo je Gatilov, ističući da se Rusija slaže sa tim stavom.

2024 © - Vesti online