Sreda 23.09.2015.
08:45
B. Božin - Vesti

Tužilac zabranio posetu Dorinu

N. Jokić
U pritvoru: Aleksandar Dorin

Dorin je, da podsetimo, u svojoj knjizi "Srebrenica - kako se zaista zbilo", dokazivao da su dešavanja iz jula 1995. ne samo najveća medijska, već i matematička podvala 20. veka!

Aleksandar Dorin, čije je pravo ime Boris Krljić, u svojoj studiji ruši tezu o genocidu i negira da je u Srebrenici ubijeno između 7.000 i 8.000 ljudi, tvrdeći da je u pitanju oko 2.000 ubijenih vojnika armije BiH i da ubistva civila nije bilo! Ova studija izazvala je buru protesta na Sajmu knjiga u Lajpcigu u martu ove godine, kada je predstavljena, a nekoliko meseci kasnije Dorin je uhapšen i od 17. juna se nalazi u pritvoru u Bazelu.

Susret u tužilaštvu

Iako nije njegov ovlašćeni advokat, Šenenberger se u svom zahtevu pozvao na odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Šenenberger i Durmac protiv Švajcarske, a odgovor iz Državnog tužilaštva kantona Bazel-grad stigao je istog dana! U njemu se obrazlaže da je zahtev za posetu odbijen jer advokat Šenenberger "nije član uže porodice, a ni zvanični pravni zastupnik Borisa Krljića". U istom dopisu tužilaštvo je uputilo Šenenbergera da se najpre obrati uhapšenom Dorinu i traži od njega ovlašćenje za pravno zastupanje.

- Ukoliko on bude zainteresovan da ga Vi zastupate, dobićete dozvolu za posetu, ali i to samo jednokratno kako biste se dogovorili o detaljima preuzimanja mandata - piše u dopisu tužilaštva, u kojem se navodi i da su sve ove činjenice predočene Šenenbergeru kada je 23. jula oko 13 sati došao u tužilaštvo kako bi preuzeo dozvolu za posetu.

Ćuti zbog istrage

U pokušaju da saznamo više detalja lično od advokata Šenenbergera, "Vesti" su stupile u kontakt s njim, ali je on vrlo ljubazno odgovorio da trenutno ne može da kaže više od onoga što je rečeno i u interesu samog uhapšenog. On je dodao da trenutno nastoji da dođe do Dorinovog advokata i da će posle toga možda moći da kaže nešto više o ovom slučaju.

Advokata je na ulazu u zgradu sačekao tužilac Homberger i skrenuo pažnju Šenenbergeru da Aleksandar Dorin već ima advokata kojeg je sam izabrao. Nakon odbacivanja zahteva, Šenenberger je u holu tužilaštva olovkom na papiru sastavio pismo koje je trebalo uručiti uhapšenom piscu i tražio koverat koji je i dobio.

Nakon toga je napustio tužilaštvo, kako piše u dopisu, uz komentar da je to "skandal i da će se postarati da to dospe u javnost". Tužilac Homberger je takođe naveo da je, i pored toga, pismo uručio uhapšenom Aleksandru Dorinu.

Odgovor Šenenbergera je usledio 26. jula, a advokat tvrdi da je opis dešavanja u tužilaštvu nepotpun!

- Jasno i izričito sam se pozvao na član 11 EMRK, po kojem svaka osoba ima pravo da se slobodno susreće s drugom. Pri tom ne moram da obrazlažem zbog čega sam hteo da se sretnem sa Borisom Krljićem, već biste Vi morali da obrazložite razloge zašto to ne dozvoljavate - uzvratio je Šenenberger.

On dodaje da, čak i ukoliko je zaista postojao neki zakonski razlog koji bi ga isključio iz kruga onih koji smeju da posete uhapšenog, po stavu 2 Povelje o ljudskim pravima "neko bi morao da objasni kako to da je u jednom demokratskom društvu njegova poseta zabranjena, jer bi ugrožavala javnu bezbednost"?!

- Niste naveli nijedan razlog, jer ga i nema - ogorčen je Šenenberger.

Ko je Edmund Šenenberger?

Advokat Edmund Šenenberger je zajedno s grupom mladih advokata 1975. osnovao ciriški Advokatski kolektiv, koji je za moto imao da nikada ne zastupa ekonomski jačeg klijenta u odnosu na slabijeg, a 1987. osniva udruženje Psiheks za pomoć klijentima izloženim prisilnoj psihijatrizaciji. Svojim beskompromisnim i oštrim analizama švajcarskog pravnog sistema dospeo je na udar istog, pa mu je Viši sud u Cirihu 1999. izrekao tromesečnu zabranu rada. Ovu kaznu je kasnije ukinuo Savezni sud.
To je dovelo da se Šenenberger povuče u Srbiju, u Kneževac, odakle mu je poreklom supruga, ali i dalje je angažovan u Psiheksu i sedi u upravnom odboru udruženja.

Prekršio ljudska prava

Advokat sa 40-godišnjim iskustvom je upozorio da tužilac ne bi smeo da mu podmeće da je imao nameru da zloupotrebi svoje ljudsko pravo na posetu i da je poseta mogla da bude i nadgledana.

- U Vašoj hronologiji događaja zaboravili ste da pomenete da sam Vas prozvao da ste počinili zločin protiv ljudskih prava. Ovde bih želeo da dodam da takve izjednačavam sa fašistima - prozvao je Šenenberger tužioca Hombergera.

Uz to je, kako je rekao, utvrdio da dopis tužioca nije pravno valjan, jer se u njemu ne navodi pravni lek protiv odluke i pozvao tužilaštvo da to ispravi.

- Pre 40 godina sam mogao neometano da pokucam i uđem na mnoga službena vrata sudova, državne uprave i policijskih ustanova. Dok sam Vas čekao u prijemnoj sobi, mogao sam da vidim kako funkcionišu visokosigurnosne brave, očigledan dokaz da su se država i njeni lakeji ogrešili o ljudska prava tako da im ne preostaje ništa osim da se izoluju protiv "suverenog" naroda. Stidite se - završio je svoje pismo advokat Šenenberger.

2024 © - Vesti online