Utorak 22.09.2015.
08:54
n1.com

Merkelova: SAD da primi više azilanata

Tanjug/AP
Apel Beloj kući da više pomogne: Angela Merkel

- Nije baš realno pretpostaviti da će Evropa sama uspeti da se nosi s ovim bez pomoći SAD - rekla je Merkel članovima parlamenta iz njene stranke, preneo je portal N1.

- SAD bi mogle da prime više izbeglica iz Sirije, kao i da pomognu da se poboljšaju uslovi življenja sirijskih izbeglica u izbegličkim kampovima u Libiji, Jordanu i u Turskoj - rekla je kancelarka, a na posebnom sastanku čelnika EU ona je napomenula da ne očekuje brzo rešenje izbegličke krize.

 


- Nema rešenja preko noći. Potrebno nam je strpljenje i snaga - kazala je.

Bela kuća objavila je da će primiti najmanje 10.000 sirijskih izbeglica u fiskalnoj godini koja počinje u oktobru. Biće to deo od ukupno 85.000 izbeglica iz svih delova sveta koliko će ih prihvatiti SAD-a u toj godini.


Ali, plan Bele kuće naišao je u ponedeljak na oštar otpor u Kongresu, gde su republikanski zastupnici zatražili pravo da revidiraju i odbace plan, navodeći kao razlog strah od terorizma.

- Naše škole, tržište rada i javni resursi su već preopterećeni. A osim toga, nemamo dovoljno kapaciteta za otkrivanje ekstremista - rekao je republikanski senator Džef Sešns, predsednik Odbora za imigrante.

Pet republikanskih i jedan demokratski senator pisali su prošle nedelje američkom državnom sekretaru Džonu Keriju i ministru bezbednosti tražeći da se uvedu oštrije mere provere imigranata.

Sadašnje mere su toliko stroge da je samo 1.500 Sirijaca dobilo dozvolu ulaska u SAD od izbijanja rata u toj zemlji 2011.

2024 © - Vesti online