Ponedeljak 21.09.2015.
03:06
Đ. BAROVIĆ, J. A. - Vesti

Gejevi šetali, Beograd ćutao

A. Čukić, V. Sekulić
"Ponos": Gejevi razvili zastavu

Na paradi je bilo oko 1.000 učesnika kao i njihovih simpatizera koji su došli da im pruže podršku. U nevelikoj koloni koja je krenula od Vlade Srbije bili su i ministri Jadranka Joksimović i Ivan Tasovac, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, kao i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

U šetnji od zgrade Vlade do Trga Nikole Pašića učestvovali su i ambasadori, među kojima su bili šef delegacije EU u Srbiji Majk Davenport i američki ambasador Majkl Kirbi.

Dok je centrom grada prolazila parada, ne više od stotinu vernika i sveštenstva SPC ali i drugih pravoslavnih crkava mirno je protestovalo na jedinoj tački u Beogradu gde je to bilo omogućeno - ispred crkve Svetog Marka kod Tašmajdanskog parka.

A. Čukić, V. Sekulić

Šokirani Kinezi

U grupi protivnika prajda našao se i kineski biznismen sa saradnicom Majkl Von. Zbunjeno je pokušao da sazna o čemu je reč, ali i da fotografiše šta se događa.
- U Holandiji su ovakve manifestacije u rangu gradske žurke, a vidim da je u Beogradu skoro pa rat - kaže Von a na naše pitanje da li bi uskoro i u Kini mogli da očekujemo sličnu manifestaciju decidno odmahuje rukom.
- Srbija je očigledno mnogo otvorenija od Kine po ovom pitanju i nema šanse da bi naše vlasti dozvolile takvo nešto - kaže ovaj Kinez.

Ovo je ujedno bila i najbliža tačka - susreta sa povorkom, a protivnike parade razdvajala su dva kordona Žandarmerije dok su jake snage bile raspoređene i oko same crkve ali i u okolnim ulicama.

- Došlo je vreme Sodome i Gomore i Srbi bi trebalo da se bore protiv ovoga, ali, nažalost danas nas je previše malo - kaže Aleksandar Damjanović (37).

Stojimir Lazarević ponosno ističe da je od prve parade u redovima onih koji se na beogradskim ulicama pametno suprotstavljaju, a mali odziv objašnjava strahom.

- Srbija je bukvalno okupirana teškom artiljerijom, pešadijskim naoružanjem i živom silom. Na ulice su izveli tenkove, blindirana kola, a sve da bi branili nešto neprirodno. Zato je i ova vlast neprirodna - kaže Lazarević.

Protivnici gej parade suprotstavili su se pevanjem rodoljubivih pesama, držanjem iznad glava ikona, a predstavnici zilota, odnosno takozvane Srpske istinite pravoslavne crkve sa megafona sve vreme su čitali delove iz Novog zaveta.

A. Čukić, V. Sekulić

Okupacija porte

Uz ikone protivnici parade su nosili i parole: "Ne sodomskoj revoluciji", "demokratija = sodomija" "Bog i moral, sveta lica, prajd i deca, porodica", a predstavnici zilata su okupljenima delili flajer sa natpisom "Građani i građanke sodomljani, vi i vaša sodomska revolucija u Srbiji niste dobrodošli".
Protojerej Jovan Blagojević iz crkve Svetog Marka ogorčeno je prokomentarisao za "Vesti" da je nezabeleženo u istoriji Srpske pravoslavne crkve da bilo koje oružane formacije "okupiraju" portu crkve.
- Šiptari nikada nisu ušli u portu Pećke patrijaršije niti su nacisti to činili tokom Drugog svetskog rata. Porta crkve Svetog Marka je danas okupirana i to je bez presedana - kaže protojerej Jovan.

Među okupljenima je bilo i dosta monahinja, ali i vernica. Jedna od njih, Jasmina Janković uz ironičan osmeh priznaje da je u kordonu policije prepoznala i čoveka koji je prošle godine uhapsio, kako tvrdi, samo zato što je 15 dana pred održavanje prošlogodišnje parade delila propagandne letke.

- Maltretirali su nas, 48 sati držali u pritvoru i odmah izveli pred sudiju zato što navodno ugrožavamo prava na seksualnu orijentaciju drugih. Ipak, tužilac je morao da odustane od optužnice jer smo mu objasnili da nismo ugrožavali nikog već smo branili samo svoju veru - kaže Janković.

Zid plača pod opsadom

Predsednik udruženja kidnapovanih i nestalih sa Kosova Simo Spasić pokušao je da se probije do savezne skupštine kako bi ispred srpskog Zida plača - panoa sa fotografijama nestalih Srba sa Kosmeta na taj način iskazao protest, ali mu to nije uspelo.
- Imao sam urednu dozvolu da budem pored svoje instalacije, ali policija me nije pustila sa objašnjenjem da je vanredno stanje. Jedino što sam želeo bilo je da sednem ispred svih tih stradalih nestalih Srba i zaplačem nad sudbinom ovog naroda - kazao je Spasić.








 

2024 © - Vesti online