Nedelja 20.09.2015.
13:48
Tanjug

"Balkanci i dalje sanjaju nacionalističke snove"

Tanjug
Sa evropeizacijom Balkana nestaće i nacionalističlke ideje: Đorđe Ivanov

On je u intervjuu za podgoričku Pobjedu istakao da se politika proširenja mora nastaviti, jer je to najuspešnija politika Evropske unije.

Na pitanje da li velike nacionalističke ideje još žive kod pojedinih naroda Balkana, te da li one mogu ugroziti stabilnost, Ivanov je istakao da je puno takvih snova koji su veoma štetni.

- Te ideje nisu mrtve, žive u narodu, ali kako se bude evropeizirao Balkan neće biti prostora za te ideje. Svi želimo da živimo u velikoj državi i na kraju ćemo svi živeti u Evropskoj uniji. Moja baba je živela u jednom selu celi život, a promenila je sedam država. Svima nam je san da živimo u miru i u jednoj stabilnoj državi - naveo je makedonski predsednik.

Upitan da li ima kraja sporu Makedonije i Grčke oko imena, Ivanov je rekao da je to predstava koja nema kraja.

- Znači, problem imena Grci potenciraju kada je nacija u pitanju, jezik, oznake i simboli. To su velike frustracije, jer smo mi bili prvi u integracijama, a već deset godina stojimo u mestu. Mi smo davne 2001. godine potpisali Ugovor o stabilizaciji i asocijaciji - rekao je Ivanov.

Bez obzira na to što zbog spora sa imenom deset godina stojimo u mestu, 87 odsto Makedonaca podržava članstvo u Evropsku uniju i NATO, tvrdi Ivanov.

- Radimo na reformama zato dobijamo pozitivne preporuke Evropske komisije. EK donese pozitivan izveštaj, ali Evropski savet ne može doneti odluku, jer mu je potreban konsenzus. Evropska unija se sada bavi ekonomskom krizom Grčke, ime niko ne pominje - naveo je Ivanov, koji je prošle sedmice boravio u zvaničnoj poseti Podgorici.

2024 © - Vesti online