Nedelja 20.09.2015.
12:45
b92.net

Završen "Ponos trans osoba", nije bilo incidenata

Tanjug
Sve proteklo u najboljem redu: "Ponos trans osoba" završen bez incidenata

"Ponos trans osoba" počeo je u Pionirskom parku, obraćanjem predstavnica trans populacije i romske zajednice, koji su zatražilli izmenu Zakona o matičnim knjigama, kako bi im u ličnim dokumentima stajale fotografije u rodu "kako se osećaju, šminkaju i oblače" i pod imenom koje su izabrali.

Obraćajući se pripadnicima tranas i LGBT populacije, major Helena Vuković poručila je da je potrebna i senzibilizacija MUP-a, Nacionalne službe za zapošljavanje i drugih socijalnih i zdravstvenih službi, koje imaju kontakt sa trans osobama.

Vuković je naglasila da je ovo prvi put da se povodom Prajda, izdvojeno okupljaju trans osobe i već je zakazala novi Trans prajd u mesecu ponosa - junu 2016. godine.

- Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni, a nadamo se i boljem sledeće godine - rekla je ona i ocenila da se u poslednjih devet meseci, otkako je "ona izašla iz ormara", povećala vidljivost trans osoba.

Učesnicima se obratila i atraktivna Štefica, koja se zahvalila romskoj zajednici na podršci.

Tanjug
Učesnici prve manifestacije "Ponos trans osoba" u beogradu

Predstavnik Romske zajednice Zlatomir Jovanović, čestitajući prvi Trans prajd, ocenio je da obe grupacije imaju problem prilikom dobijanja ličnih karti, ali i kada je reč o uticaju u lokalnoj zajednici.

- Uticaj Roma, ali i trans osoba, u lokalnoj zajednici bi trebalo da bude veći, da budemo više upošljeni i vidljivi za javne institucije - rekao je Jovanović.

On je izrazio očekivanje da će se sledeće godine okupiti više ljudi i da će se već tada videti da su postali punopravni članovi zajednice.

Trans prajd, koji je protekao bez incidenata, podržali su ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović, šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević, ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp, švedska ministarka kulture i demokratije Alis Bah Kuhnke, predstavnik Delegacije EU u Beogradu.

Paralelno sa manifastacijom u Pionirskom parku dešava se i Parada ponosa, čiji se učesnici okupljaju ispred zgrade Vlade Srbije

2024 © - Vesti online